Східноазійські виробники плоского прокату намагаються підняти ціни

Підйом цін на плоский прокат, який намітився на початку вересня на всіх основних ринках, поступово видихається. Попит на сталеву продукцію зріс після річної паузи, але в недостатній мірі, щоб виправдати збільшення котирувань, на якому наполягали металурги. У деяких секторах з`являються ознаки надвиробництва, яке в подальшому може призвести до зниження цін.
У Східній Азії багато компаній ще не залишили надії на зростання. У Китаї компанія Baosteel підняла ціни на плоский прокат на 50-200 юанів ($ 8-31) за т в жовтневим контрактами, показавши приклад іншим виробникам. Протягом першої половини вересня збільшення котирувань на $ 20-30 за т анонсували тайванські та індійські компанії, а в Кореї була зроблена спроба додати близько $ 45 за т за рахунок скорочення дисконтів.
Японські корпорації, натхнені відновленням внутрішнього ринку, планують підвищення не менш ніж на $ 40-50 за т, пояснюючи свої дії зростанням курсу ієни по відношенню до долара. Зокрема, компанія Tokyo Steel Manufacturing пропонує гарячекатані рулони азіатським покупцям по $ 800 за т FOB, а інтегровані комбінати хочуть вийти на рівень більше $ 800 за т FOB при поставках жовтневих аналогічної продукції корейським виробникам холодного прокату.
З одного боку, ринкова ситуація в Азії виглядає відносно сприятливою. У вересні на ринок повернулися в`єтнамські покупці гарячекатаних рулонів. Уряд Малайзії, розглянувши скаргу місцевих виробників на демпінг з боку ряду країн регіону, відмовилося підвищувати мито на гарячий прокат, залишивши її на рівні 25%. У регіоні вже завершується сезон дощів, після якого очікується активізація будівельного сектора. На поправку йде японський ринок сталі, так що місцеві компанії отримали можливість урізати обсяги експорту.
Однак, з іншого боку, на регіональному ринку можна знайти досить слабких місць. Найбільш серйозні проблеми виникли в Кореї, де все чіткіше проявляється надлишок пропозиції. За перші сім місяців поточного року виробництво гарячекатаних рулонів в країні збільшилося більш ніж на 16% в порівнянні з показником аналогічного періоду річної давнини і досягла 19 млн. т. Підприємства Posco, Hyundai Steel і Dongbu Steel з весни запекло конкурують за частку ринку, що призвело до дестабілізації механізму ціноутворення. Офіційно внутрішні ціни на гарячекатані рулони до цих пір перевищують $ 950 за т EXW, але, за даними трейдерів, реально ця продукція продається по $ 800-830 за т. Складські запаси у дистриб`юторів досить великі, тому видимий попит залишається низьким.
Схожа ситуація склалася і на корейському ринку товстолистової сталі, випуск якої за перші сім місяців поточного року перевищив показники аналогічного періоду річної давності на 38%. Резерви даної продукції на початку третього кварталу вийшли на рекордно високий рівень. При цьому, всі місцеві виробники підтримують максимальний рівень завантаження потужностей, щоб ні в якому разі не поступитися часткою ринку конкурентам.
В результаті корейські компанії не виявляють особливого інтересу до закупівель китайської продукції. Ціни на гарячекатані рулони і комерційну толстолістовую сталь китайського виробництва в середині вересня опустилися в підсумку до $ 705-715 і $ 705-720 за т FOB відповідно. Японські, корейські і тайваньські експортери пропонують гарячий прокат по $ 720-730 за т FOB, але більшість споживачів відмовляються купувати дану продукцію за такими цінами. Зокрема, в`єтнамські та індійські імпортери заявляють про необхідність її здешевлення хоча б до $ 710-720 за т CFR.
Швидше за все, серйозного спаду в Східній Азії в найближчому майбутньому все-таки не відбудеться. Стабільний попит в Китаї і пожвавлення в Японії будуть надавати підтримку ринку, крім того, металурги практично не мають простору для відступу внаслідок дорожнечу сировини, насамперед, залізної руди. Але здійснити в жовтні-листопаді підвищення цін азіатським виробникам, мабуть, все-таки не вийде.

Віктор Тарнавський
http://www.rusmet.ru/
Ідентифікатор: 9328