Світове виробництво сталі скорочується третій місяць поспіль

Світове виробництво сталі скорочується третій місяць поспіль

Як повідомляє World Steel Association (WSA), у серпні поточного року світове виробництво сталі склало трохи менше 124,6 млн. т. Це на 2,3% менше, ніж у попередньому місяці, але на 9,8% перевищує показники аналогічного періоду попереднього року. Зниження рівня завантаження виробничих потужностей у світовій металургійній галузі триває. Серпневий показник, за даними WSA, дорівнював 77,5%; це найнижчий показник за поточний рік.
Тим не менше, в порівнянні з минулим роком обсяг випуску продовжує зростати. За перші вісім місяців 2011 року він досяг 1011,3 млн. т, що на 8,2% більше, ніж протягом аналогічного періоду річної давнини. Враховуючи, що світова економіка зараз перебуває на межі нового спаду, а споживачі всупереч звичаю відмовилися від нарощування обсягу закупівель сталевої продукції на початку осені, нинішній обсяг пропозиції може виявитися надмірним.
Втім, слід зазначити, що понад 77% абсолютного приросту випуску сталі за вісім місяців у порівнянні з січнем-серпнем 2010 року припадає всього на чотири країни - Китай, Індію, Корею та Туреччину. Причому, частка Китаю, де було виплавлено на 44,3 млн. т сталі більше, ніж роком раніше, становить 57,7%. Незважаючи на те, що в серпні середньоденний обсяг виробництва сталі в КНР опустився до менш 1,9 млн. т і виявився найнижчим за цей рік, національна металургійна промисловість продовжує розвиватися високими темпами. Це пояснюється, насамперед, новим курсом китайського уряду, що стимулює внутрішнє споживання, щоб компенсувати скорочення обсягів експорту в США і Європу.
З початку кризи ряд галузей китайської економіки, орієнтованих насамперед на внутрішнє споживання, зробили різкий стрибок. Найхарактерніший приклад - автомобілебудування, 95% продукції якого надходить на внутрішній ринок. Якщо ще в 2008 році в країні було виготовлено 9,35 млн. т автомобілів, то за перші вісім місяців поточного року цей показник склав 11,86 млн.
Правда, основний підйом у галузі припав на 2009-2010 роки; в останні місяці темпи зростання як раз впали до одиниць відсотків, так що споживання сталевої продукції з боку національних автозаводів практично перестало розширюватися. Середній рівень цін на прокат в Китаї знижується вже кілька тижнів поспіль, і аналітики поки не бачать причин для відновлення зростання. При цьому, собівартість виплавки стали в країні досить висока, тому що подальше здешевлення сталевої продукції може призвести до скорочення обсягів випуску.
В Індії за перші вісім місяців поточного року було виплавлено 47,6 млн. т сталі, на 8,6% більше, ніж рік тому. Представники уряду країни періодично виступають із заявами про різке збільшення виробництва металу в найближчі кілька років, і в це можна повірити, враховуючи, що в країні анонсовано кілька десятків проектів будівництва сталеливарних і прокатних підприємств. Однак сумно відомий індійський бюрократизм стримує розвиток промисловості, так що реалізація проектів проходить досить складно. Тим не менш, в останні місяці в Індії була завершена реконструкція ряду діючих комбінатів з розширенням продуктивності. У липні-серпні виплавка сталі в країні перевищувала 6,15 млн. т, тоді як раніше (за винятком березня) вона була нижче 6 млн. т на місяць.
У Кореї і Туреччини продовжують нарощувати випуск недавно введені в дію нові комбінати, що і пояснює приблизно 20%-ное перевищення торішніх показників по виплавці сталі. Зокрема, в Туреччині за даними за перші вісім місяців поточного року виробництво плоского прокату зросло більш ніж на 40% порівняно з аналогічним періодом 2010 року. І Туреччина, і Корея в цьому році різко збільшили обсяг експорту плоского прокату, що в умовах недостатнього попиту може привести до зростання напруги на відповідних регіональних ринках.
У Євросоюзі, який в даний час виглядає найбільш слабкою ланкою світової економіки, виробництво сталі в серпні впало майже на 15% порівняно з липнем. В Італії воно скоротилося, при цьому, майже вдвічі. Значні потужності були виведені з ладу у Франції та Бельгії. Проте за даними за перші вісім місяців поточного року виплавка сталі в країнах ЄС все ще перевищує показники річної давності на 4,9%.
Як у Європі, так і в більшості інших країн світу, за винятком четвірки `лідерів`, Бразилії і декількох менш значущих виробників, виплавка сталі в 2011 році залишається нижче, ніж у докризовому 2008-му. У тому ж Євросоюзі відставання становить 14,5%, в США - 15,5%, в Японії - 12,3%. Відстають від показників трирічної давності і Росія з України: відповідно, на 8,3 і 20,1%. Виробництво сталі в 2008 році почало падати з вересня, так що в заключні місяці як точка відліку доведеться взяти 2007 рік. Втім, і в порівнянні з ним показники поточного року будуть виглядати досить скромно.
Судячи з усього, обсяг виробництва сталі у вересні поточного року буде слабко відрізнятися від рівня попереднього місяця. Однак не виключено, що і такий, обмежений, обсяг пропозиції сталевої продукції виявиться надлишковим.

Віктор Тарнавський
http://www.rusmet.ru/
Ідентифікатор: 9339