Постачальники довгомірної продукції з СНД і Туреччини знижують ціни

Постачальники довгомірної продукції з СНД і Туреччини знижують ціни

Близькосхідний ринок конструкційної сталі протягом усього вересня не відрізнявся високою активністю. Будівельна галузь знаходиться на підйомі тільки в Саудівській Аравії, де держава штучно підтримує низькі ціни на прокат. Крім того, в останні кілька тижнів досить великі обсяги арматури купували іракські компанії, а попит на заготовки дещо активізувався в Ірані. Турецькі будівельники активно закуповували сталеву продукцію в першій половині вересня, але в другій вони, накопичивши достатні запаси, стали залишати ринок.
Інші країни регіону, традиційно є великими імпортерами арматури і заготовок, у вересні відверто розчаровували постачальників. Так, в Єгипті після призначених на листопад виборів, загострюється політична ситуація, а недавній суд над одним з найвизначніших промисловців країни Ахмедом Еззом (головою найбільшої національної металургійної компанії Ezz Steel), який отримав десять років за корупцію, зробив помітний негативний вплив на діловий клімат. В ОАЕ після 30 серпня, коли завершився Рамадан, було запущено кілька великих будівельних проектів, але в цілому попит на конструкційну сталь перекривається місцевими прокатними компаніями, вимушеними експортувати частину своєї продукції. При цьому, ціни на арматуру не перевищують $ 725-740 за т EXW / FOB.
Новим орієнтиром для учасників ринку стали котирування на європейську довгомірну продукцію, яка в даний час є найдешевшою в регіоні. Спад в економіці Євросоюзу, схоже, вже став відбувшимся фактом. Більш того, після того як глава Центрального банку Канади запропонував збільшити європейський стабілізаційний фонд до трильйона євро, щоб запобігти масовому банкрутству регіональних банків, настрої інвесторів, можна сказати, погіршилися до межі. Будівельні компанії, які очікують подальшого поглиблення кризи в галузі, скорочують закупівлі сталевої продукції до мінімуму. В результаті металургійним компаніям доводиться шукати ринки збуту за кордоном.
Внаслідок падіння курсу євро до близько $ 1,35 європейська сталева продукція виявилася дуже конкурентоспроможною. Іспанські та італійські компанії пропонують заготовки в країни Північної Африки по 475-485 євро ($ 640-655) за т FOB, а арматуру - по 500-515 євро ($ 675 - 695) за т FOB. До цієї продукції почали проявляти інтерес і покупці, які зазвичай укладають контракти з турецькими або українськими компаніями.
Протягом більшої частину вересня експортери заготовок з СНД і турецькі постачальники арматури намагалися утримати ціни від спаду навіть у таких несприятливих умовах, але останнього удару, нанесеного новими конкурентами з європейських країн, вони не витримали і були змушені піти на поступки. Протягом останнього тижня експортні котирування на арматуру турецького виробництва скоротилися приблизно на $ 10 за т, до близько $ 725-735 за т FOB, а заготовки звалилися відразу на $ 30 за т в порівнянні з рівнем, що тримався майже три місяці, до $ 650-660 за т FOB.
При цьому, споживачі вимагають більш істотного зниження. Запити на українські та російські напівфабрикати надходять з розрахунку $ 640-645 за т FOB з поставкою в жовтні, а на турецьку арматуру - менш ніж по $ 720 за т FOB. Судячи з усього, продавцям доведеться піти на ці поступки, причому, швидше за все, ними справа не обмежиться. Близькосхідні дистрибуторські компанії, які створили певні резерви продукції в першій половині вересня, можуть собі дозволити вичікування в розрахунку на більш вигідні ціни. А металурги, у яких, навпаки, виникли непродані надлишки, - ні.

Віктор Тарнавський
http://www.rusmet.ru/
Ідентифікатор: 9355