Металургійним компаніям Євросоюзу доведеться скорочувати обсяги випуску

Металургійним компаніям Євросоюзу доведеться скорочувати обсяги випуску

Європейський ринок сталі як і раніше знаходиться в депресивному стані. Очікуваного у вересні збільшення обсягу закупівель не відбулося. Споживачі і дистриб`юторські компанії воліють підтримувати складські резерви на мінімальному рівні і купують лише невеликі партії сталевої продукції для поточного використання. При цьому, ніяких змін на краще в найближчому майбутньому не передбачається.
Судячи з усього, найближчим часом Європі вдасться уникнути фінансового краху. Греція, очевидно, отримає черговий транш фінансової допомоги від Євросоюзу, що дозволить їй уникнути дефолту. Можливо, буде прийнятий план розширення європейського стабілізаційного фонду, за рахунок якого вдасться покрити частину заборгованості найбільш проблемних країн і провести рекапіталізацію банків, які вклали дуже великі кошти в держоблігації неспроможних боржників. Однак очевидно, що на найближчі кілька років Європу чекає режим жорсткої економії з метою скорочення бюджетних дефіцитів. Це означає продовження спаду на споживчому ринку, обмеження державних і приватних інвестицій і, відповідно, відносно невисокий попит на сталеву продукцію.
Падіння курсу євро по відношенню до долара в другій половині вересня допомогло європейським металургійним компаніям підтримати внутрішні котирування. Вартість гарячекатаних рулонів, ледь не опустилася в середині місяця до менш 500 євро за т, підтяглася до 510-520 євро ($ 688-702) за т EXW в Італії і близько 530-540 євро ($ 715-729) за т EXW у Німеччині та країнах Бенілюксу. При цьому, котирування на імпортний матеріал, як правило, не опускаються нижче $ 730-740 за т CFR, так що попитом він в даний час не користується.
Більш значний розрив між північчю і півднем Європи спостерігається на ринку товстолистової сталі. Комерційний матеріал як і раніше котирується в Італії на рівні 580-590 євро за т CFR, тоді як у Німеччині ціни можуть досягати 630 євро за т EXW і більше. У цілому німецька економіка, як і раніше, виглядає більш стабільною завдяки високій частці машинобудування у ВВП. За даними ряду спостерігачів, останнім часом багато німецьких виробників промислового обладнання отримали велике число замовлень з Китаю.
Втім, європейські металурги не тішать себе ілюзіями, розуміючи, що будь-які поліпшення зараз можуть мати лише короткостроковий характер. З песимістичними прогнозами виступила навіть німецька компанія ThyssenKrupp, ще на початку вересня заявляла, що її бізнес йде як звичайно, і ніяких проблем не спостерігається. Зараз керівництво компанії визнало, що несприятливий стан регіональної економіки неминуче негативно позначиться на її майбутніх обсягах продажів.
Поки більшість фахівців вважають, що цінового обвалу на європейському ринку сталі не відбудеться. Собівартість виплавки металу зараз досить висока через дорожнечу сировини, так що виробники не можуть дозволити собі істотного зниження котирувань. Попит низький, але відносно постійний: як зазначає керівництво Arcelor Mittal, нинішня ситуація не має нічого спільного з кінцем 2008 року, коли всі склади були переповнені, через що нові продажи практично повністю припинилися на кілька місяців. Нарешті, європейські металургійні компанії поки не мають значних надлишків продукції, які необхідно викинути на ринок, буквально, за будь-яку ціну.
Тим не менш, Arcelor Mittal повідомила про намір провести реорганізацію своїх європейських активів з можливим виведенням з ладу деяких підприємств з найвищим рівнем витрат. Раніше корпорація вже зупинила кілька доменних печей в Німеччині, Франції та Бельгії, черговим кандидатом названий завод Rodange & Schifflange в Люксембурзі, що випускає довгомірний прокат. В 2007 (рекордному за останній час) році там було виплавлено більше 920 тис. т сталі.
Завдяки глобальному характеру свого бізнесу Arcelor Mittal може дозволити собі зупинку деяких виробництв. Надалі корпорація має намір сфокусуватися на таких перспективних ринках як Бразилія, Індія, країни Південно-Східної Азії. Іншим великим європейським компаніям складно проводити таку гнучку політику. У той же час, як вважають фахівці, щоб стабілізувати регіональний ринок сталі, необхідно продовжувати виведення з ладу надлишкових потужностей.

Віктор Тарнавський
http://www.rusmet.ru/
Ідентифікатор: 9363