Програми корпоративної соціальної відповідальності

Україна все ще залишається країною з `перехідною` економікою, де взаємодія держави, бізнесу та громадського сектору проходить стадію формування. За часів планової економіки великі містоутворюючі підприємства, якими є багато українських метзаводи, поряд з виробничими здійснювали і соціальні функції (утримували поліклініки, дитячі сади і т.д.). Тому сьогодні ми по-старому сподіваємося, що підприємства будуть продовжувати нести соціальну відповідальність за все, що відбувається на їхній території. В даний час більшість провідних металургійних підприємств дійсно відзначають необхідність впровадження корпоративної соціальної відповідальності. Адже ретельно продумані програми подібної спрямованості дозволяють підвищити капіталізацію компанії, поліпшити її ділову репутацію і встановити ефективні відносини з різними громадськими організаціями.

Модний термін

Що став у нас останнім часом популярним термін Корпоративна соціальна відповідальність (КСВ) багато хто сьогодні вважає лише набором красивих слів, одним з новомодних методів PR. Тим не менш, у світовій практиці сама по собі абревіатура КСВ почала використовуватися ще на початку 70-х років. Тоді зріс інтерес до етичних принципів і моральних проблем, які можуть виникнути у великих корпораціях. Почали з`являтися різні кодекси етики та статути соціальної відповідальності, підкреслюють прихильність корпорацій до розвитку неекономічних соціальних цінностей.
Сьогодні в широкому сенсі КСВ являє собою концепцію, відповідно до якої організації враховують інтереси суспільства, беручи на себе відповідальність за вплив власної діяльності на всі зацікавлені сторони суспільної сфери (замовників, постачальників, працівників, місцеві спільноти та ін.) КСВ передбачає вихід за рамки встановленого законом зобов`язання дотримуватися законодавства, беручи на себе додаткову відповідальність щодо вжиття заходів для підвищення якості життя працівників та їх сімей, і всього суспільства у цілому.
В даний час навіть розроблено цілий ряд посібників і стандартів звітності, які служать в якості основних принципів соціального обліку (облік впливу на суспільство за допомогою елементів КСВ). У деяких країнах існують спеціальні законодавчі вимоги до соціального обліку, аудиту та звітності із КСВ. Проте чітко виміряти соціальну і екологічну ефективність досить складно, у зв`язку з чим і виникає досить суперечок на тему реальної необхідності КСВ і її значимості для суспільства.

КСВ по-українськи

Через специфіку діяльності найбільшу соціальне навантаження сьогодні несуть підприємства гірничо-металургійної галузі, тому в Україну найбільшого розвитку ідеї КСВ досягли саме в цьому секторі. На деяких метзаводах програми соціальної відповідальності розробляються поряд зі стратегією виробництва, на багатьох корпоративних сайтах новини КСВ виділяються навіть окремою графою, а в штатному розкладі деяких підприємств з`явилася посаду `менеджер з КСВ` (зараз ведуться підготовчі роботи по включенню її в Національний класифікатор професій).
Останнім яскравим прикладом може служити прийнята навесні цього року нова `Стратегія соціально-інвестиційної діяльності` в групі компаній `Метінвест`, до складу якої входять `Азовсталь`, Єнакіївський металургійний завод і ММК ім. Ілліча. Стратегією визначено портфель корпоративних соціальних програм, які охоплюють основні напрями розвитку всіх регіонів присутності компанії. Програми націлені на екологічну освіту, розвиток соціальної активності місцевого населення, пропаганду здорового способу життя та підтримку талановитої молоді.
На комбінаті `Азовсталь` ще з 2006 року діє освітній проект `Школа-ВНЗ-комбінат`, спрямований на виявлення талановитих і обдарованих молодих людей та розвиток їх здібностей (аналогічна програма діє і в Макіївському філіалі). На підтримку здорового способу життя комбінат забезпечує весь навчально-тренувальний процес спортивного клубу `Азовець` та розвиток філії футбольної академії ФК `Шахтар`. За рахунок коштів комбінату побудовано сучасні спортивні майданчики для занять футболом. `Азовсталь` також надає підтримку виховним і навчальним закладам. Співробітниками комбінату проводиться волонтерська робота: підтримання правопорядку в районі на добровільних засадах, допомога вихованцям дитячих будинків.
Єнакіївський металургійний завод з метою підготовки майбутніх працівників свого підприємства співпрацює з освітніми установами різних рівнів акредитації. У рамках діючої `Програми напрями у вищі навчальні заклади` за рахунок коштів підприємства здійснюється навчання працівників заводу, випускників шкіл, технікумів і ПТУ у вищих навчальних закладах. Рівну увагу приділяється на підприємстві соціально-економічний захист як ветеранів, так і молоді. Перші мають можливість оздоровлюватися в санаторії-профілакторії від підприємства, для других проводяться різні конкурси і програми. Важливим аспектом програми соціальної відповідальності ЄМЗ є пропаганда здорового способу життя. Восени 2007 року на базі спортивної арени заводу було створено філіал дитячо-юнацької спортивної академії ВАТ `ЄМЗ` ФК `Шахтар`. В даний проект з власних коштів підприємства було вкладено близько $ 1 млн.
Не відстає від своїх `колег` і ММК ім. Ілліча. Комбінат відраховує значні суми в розвиток інфраструктури міста, надає шефську допомогу навчальним закладам і лікарням міста. Працівники підприємства та члени їх сімей мають можливість відвідувати різноманітні бази відпочинку та оздоровлення, що входять в інфраструктуру підприємства. Силами `ММК ім. Ілліча` побудований спортивний комплекс `Іллічівець`, який за рівнем комфорту вважається одним з кращих в Україні.
Активна робота в сфері корпоративної соціальної відповідальності ведеться і на метпідприємствах корпорації ІСД - Алчевському металургійному комбінаті та Дніпровському металургійному комбінаті ім. Дзержинського. Корпорація значну увагу приділяє охороні праці і здоров`я своїх співробітників, а також промислової безпеки на підприємствах.
Чимала роль у програмі КСВ приділяється розвитку і зміцненню добробуту міст присутності. Так, п`ятирічна економічна стратегія розвитку Алчевська в рамках глобального альянсу з розвитку - спільний з Алчевським міською радою та Агентством США з міжнародного співробітництва USAID проект `Партнерство заради майбутнього Алчевська`, запущений в 2007 році, був удостоєний в 2008 році міжнародної нагороди USAID за кращий проект року серед 820 міст-учасників по всьому світу.
Окремо також варто виділити спортивні проекти під патронатом ІСД. Серед них створення та підтримка багатопрофільного спортивного клубу `ІСД` і першої української велокоманди міжнародного рівня `ISD Cycling Team`. Плюс до всього корпорація є генеральним партнером футбольного клубу `Металург` (Донецьк) і надає значну підтримку хокейному клубу `Сокіл`.
Уваги заслуговує також політика корпоративної соціальної відповідальності на ПАТ `Арселор Міттал Кривий Ріг`, розроблена відповідно до вимог міжнародного стандарту КСВ-2008 `Соціальна відповідальність організації. Вимоги`.
Діюча програма соціального розвитку спрямована на поліпшення соціально-та житлово-побутових умов працівників, організацію їх медичного обслуговування та лікувально-профілактичного спостереження. Підприємство має власні медичні та оздоровчі центри, які постійно удосконалюються. Цілодобово функціонують два відділення санаторію-профілакторію, де без відриву від виробництва щорічно оздоровлюються до 5 тис. співробітників. На підприємстві введено добровільне медичне страхування - всі працівники застраховані за рахунок коштів підприємства. Причому, розміри страхових виплат вважаються найбільшими в Україну.
Незважаючи на те, що в західних країнах методи КСВ використовуються досить давно, в Україну ідея корпоративної соціальної відповідальності поки знаходиться на початковому етапі свого розвитку і частіше все-таки носить характер добродійності. Ця особливість, на відміну від західних, мало не науково обгрунтованих, програм КСВ, не завжди дозволяє українським підприємствам раціонально використовувати фінансові вкладення. Наприклад, замість виділення коштів на закупівлю якісної спецодягу проводяться спортивні заходи для молоді або організовуються дитячі свята. Все це, безумовно, також корисно й важливо, суть - в розстановці пріоритетів.

Ольга Фоміна
http://www.rusmet.ru/
Ідентифікатор: 9386