Ціни на прокат в США знову знижуються

Ціни на прокат в США знову знижуються

У серпні-вересні американський ринок сталі справляв враження міцного і стабільного на тлі європейських та близькосхідних коливань, а також зниження внутрішніх цін у Китаї. З середини серпня по середину вересня американські виробники плоского прокату змогли збільшити вартість своєї продукції більш ніж на $ 70 за метричну т і оголосили про нове підвищення на жовтень. Якби ці плани увінчалися успіхом, котирування на гарячекатані рулони на внутрішньому ринку досягли б позначки $ 740 за коротку т ($ 816 за метричну т) EXW.
Однак незважаючи на деяку активізацію купівельного попиту у вересні, після завершення періоду літніх відпусток, американським виробникам сталі не вдалося досягти мети. Трохи постоявши на одному місці, котирування хитнулися вниз. У перших числах жовтня гарячий прокат котирувався в США на рівні $ 680-690 за коротку т ($ 750-761) EXW, а при поставках великих партій ціни, за словами трейдерів, могли опускатися і до $ 660 за коротку т ($ 728).
При цьому, спад торкнувся усіх сегментів американського ринку сталі. Арматура, у вересні перевищила $ 800 за метричну т EXW, знову провалилася нижче цієї позначки. Після тривалого періоду стабільності пішла вниз оцинкована сталь. Подешевшав товстий лист, хоча попит на цю продукцію залишається відносно більш високим, ніж на інші види плоского прокату. У порівнянні з початком вересня ціни на толстолистову сталь знизилися приблизно на $ 30-35 за т, до близько $ 1050-1080 за метричну т EXW для матеріалу А36. На американський ринок надходять досить великі обсяги (близько 100 тис. т в місяць) імпортного товстого листа, вартість якого в середньому на $ 80-100 за т менше, ніж у місцевих постачальників.
Головна причина слабкості американського ринку - це, без сумніву, несприятлива економічна ситуація. Президентської адміністрації довелося визнати, що за останні місяці в країні не відбулося змін на краще. Безробіття залишається на одному і тому ж рівні (трохи вище 9%, що для США дуже багато), малий бізнес як і раніше відчуває дефіцит кредитних ресурсів. Великі компанії продовжують скорочувати витрати, звільняючи співробітників і зменшуючи витрати на придбання обладнання. За найоптимістичнішими оцінками, депресія в економіці США продовжиться, як мінімум, до кінця поточного року. Більш реально дивляться на речі фахівці прогнозують, що вона захопить і весь 2012 рік.
На відміну від своїх європейських колег, американські металургійні компанії не приступили до скорочення виробництва. Обсяг пропозиції, особливо, плоского прокату, залишається надмірною. Компанії Thyssen Krupp, RG Steel і Severstal North America, яких звинувачують у порушенні рівноваги і агресивної продажної політики, намагаються знизити напругу, форсуючи експорт гарячекатаних рулонів в країни Латинської Америки і Західної Європи, але обсяги цих поставок поки обчислюються десятками тисяч тонн на місяць і погоди не роблять.
Деякі дистриб`ютори поступово накопичують запаси сталевої продукції, готуючись до наближення зими, але більшість учасників ринку поводяться стримано. Багато компаній взагалі не планують закупівель в жовтні, намагаючись розвантажити склади. На їхню думку, реальний попит почне збільшуватися не раніше січня. Як відзначають трейдери, терміни поставки сталевої продукції, особливо, довгомірної, скоротилися до мінімуму і в деяких випадках обчислюються днями, а не тижнями.
Трейдери не поспішають і з тієї причини, що більшість учасників ринку очікують у найближчі місяці подальшого падіння цін. Розбіжності залишаються тільки щодо крайньої точки цього спаду. На думку одних аналітиків, ціни на гарячекатані рулони до кінця поточного року дійдуть до близько $ 700 за метричну т EXW і на цьому зупиняться, інші вважають імовірним здешевлення даної продукції до менше $ 670 за т.
Зниження цін на сталеву продукцію в США показує, що на світовому ринку більше немає регіонів, огороджених від спаду. Тепер уже очевидно, що котирування на прокат в найближчі декілька тижнів будуть скорочуватися, і основне завдання металургів полягає в мінімізації збитку.

Віктор Тарнавський
http://www.rusmet.ru/
Ідентифікатор: 9393