На Близькому Сході практично припинилися закупівлі плоского прокату

На Близькому Сході практично припинилися закупівлі плоского прокату

Світовий ринок листової сталі переживає нині складний період. Зростаючі побоювання з приводу фінансової кризи в Європі незважаючи на заспокійливі заяви європейських політиків про те, що вони не залишать банки в біді, як то кажуть, оволоділи масами. За словами трейдерів, у Європі та країнах Близького Сходу практично ніхто нічого не купує, а дистриб`ютори, здебільшого, вимагають від клієнтів передоплати.
Природно, таке положення не може тривати довго. Реальний попит на сталеву продукцію відносно невисокий, але аж ніяк не нульовий, так що складські запаси продовжують витрачатися. Через кілька тижнів покупці повинні повернутися на ринок, от тільки металургам ці тижні треба якось пережити. Обсяги експортних поставок плоского прокату з СНД у вересні-листопаді були незначними, так що виробники роблять ставку на листопад. Однак при цьому їм доводиться знижувати ціни.
Російські та українські експортери гарячекатаних рулонів офіційно знизили котирування на свою продукцію приблизно на $ 20-30 за т. При поставках до країн Близького Сходу, Африки, Північної та Латинської Америки ціни на листопад складають $ 670-680 за т FOB. Але трейдери повідомляють і про менш високих цінах. Так, на початку жовтня деякі компанії пропонували гарячекатані рулони в Європу та країни Східної Азії всього по $ 630-640 за т FOB. При цьому, попит поки не відновився, так що подальше зниження виглядає практично неминучим. По крайней мере, споживачі ще можуть проводити вичікувальну політику і відкладають нові закупівлі, наскільки це можливо.
Знижують ціни на плоский прокат, втім, не тільки постачальників з СНД. Європейські компанії, що зазнають великі проблеми зі збутом на ринку Євросоюзу, агресивно просувають свою продукцію в країни Перської затоки. Котирування на високоякісний гарячий прокат становлять не більше $ 720-730 за т CFR, що приблизно відповідають цінам на індійську продукцію. Російські гарячекатані рулони поставляються в південні порти Ірану з розрахунку близько $ 740 за т CFR. Японські металурги при укладенні контрактів на листопад, за попередніми даними, будуть змушені знизити ціни для близькосхідних покупців до $ 710-725 за т CFR.
Пішли вниз котирування на турецькому ринку. Місцеві компанії скаржаться на пасивність внутрішніх споживачів і відсутність попиту на їхню продукцію в Європі. Поки що гарячекатані рулони подешевшали в Туреччині до близько $ 700-730 за т EXW (без ПДВ), але, очевидно, цим справа не закінчиться. Попиту на імпортний гарячий прокат в країні в даний час практично немає.
Деякі аналітики прогнозують на жовтень вельми значне падіння цін на гарячий прокат - до менше $ 600 за т FOB при поставках із країн СНД. Але статися це може тільки у разі паніки на ринку. Об`єктивно реальне споживання сталевої продукції в Старому Світі скоротилося лише незначно в порівнянні з першою половиною поточного року. Зараз у Європі і на Близькому Сході відбувається оптимізація (вірніше, мінімізація) складських запасів, яку потрібно просто пережити.

Віктор Тарнавський
http://www.rusmet.ru/
Ідентифікатор: 9407