Ціни на арматуру знижуються по всьому світу

Ціни на арматуру знижуються по всьому світу

Кінець першої декади жовтня ознаменувався різким падінням цін на довгомірний прокат. Металургійні компанії, змушені обмежувати обсяг поставок своєї продукції у вересні через низький попит, були змушені піти на значні поступки.
Особливо сильним виявилося падіння цін в Туреччині, де котирування на арматуру і катанку скоротилися практично на $ 50 за т в порівнянні з ситуацією тритижневої давності - до $ 680-690 і $ 700-710 за т FOB відповідно. У першій половині вересня місцеві виробники могли компенсувати слабкі обсяги продажів за кордон за рахунок внутрішнього ринку. Однак наприкінці минулого місяця турецькі будівельники і дистриб`ютори, створивши певні запаси, припинили закупівлі, очікуючи здешевлення продукції. Довго чекати їм не довелося.
Додатковим фактором, який зламав опір турецьких металургів, стала поява на світовому ринку недорогий європейської продукції. Завдяки низького курсу євро щодо долара європейські компанії змогли постачати арматуру в країни Північної Африки, Близького Сходу і Латинської Америки по $ 690-700 за т FOB, конкуруючи в цих регіонах з турецькими постачальниками. Більше того, на початку жовтня деякі турецькі компанії купували для своїх потреб дешеву арматуру на Балканах.
В аналогічній ситуації опинилися і російські виробники, також зіткнулися в кінці вересня - початку жовтня зі зниженням попиту на конструкційну сталь на внутрішньому ринку. Котирування на арматуру із СНД в результаті зменшилися до $ 685-695 за т FOB, і це, очевидно, не межа. Різко впали в перших числах листопада і котирування на напівфабрикати. Заготовки з поставкою в листопаді пропонуються покупцям в Туреччині та інших країнах Близького Сходу по $ 605-625 за т FOB. До речі, здешевлення напівфабрикатів та металобрухту також сприяло зниженню котирувань на турецький готовий прокат.
Довгомірні продукція дешевшає і в Східній Азії незважаючи на те, що в регіоні почався сухий сезон, сприятливий для будівництва. Побоювання, пов`язані з можливим фінансовою кризою в Європі, стримують активність азіатських інвесторів. До того ж, падіння цін на напівфабрикати і металобрухт на Близькому Сході спровокувало аналогічні процеси в Азії.
У Китаї, де 10 жовтня відновили після тижневих канікул біржові торги, ф`ючерсні котирування на арматуру з постачанням в січні просіли до $ 675 за т. Ринкові ціни на довгомірний прокат безперервно знижуються на китайському ринку з середини серпня, причому, на думку аналітиків, ця тенденція збережеться і на найближчий час. Як вважають експерти, без істотного скорочення обсягів випуску сталевої продукції в країні ринок буде неможливо збалансувати. Експортні котирування на арматури в Китаї, в кінці вересня складали $ 710-720 за т FOB, просіли до $ 690 за т FOB і менше. Постачальники з інших країн поки ніяк не відреагували на це зниження, завмерши в непевності.
На Близькому Сході поточна ситуація також бачиться вкрай нестабільною. Споживачі, що домоглися бажаного зниження цін, поки не поспішають відновлювати закупівлі. Будь-яка відстрочка в умовах падаючого ринку буде на їхню користь. У той же час, більшість близькосхідних дистриб`юторів не мають достатніх резервів продукції і можуть повернутися на ринок в будь-який момент, при першій же ознаці стабілізації. Так що, подальший розвиток подій, швидше за все, буде залежати від поведінки постачальників. Парадоксальним чином продовження цінового спаду не поверне металургам покупців. Для цього треба проявити твердість і зупинити падіння, показавши, що ціни вже досягли дна, а значить, настав час приступати до придбань.

Віктор Тарнавський
http://www.rusmet.ru/
Ідентифікатор: 9413