Спотові ціни на залізну руду опускаються, але постачальники вважають, що ситуація поки під контролем

Спотові ціни на залізну руду опускаються, але постачальники вважають, що ситуація поки під контролем

Четвертий квартал почався на спотовому ринку залізорудної сировини зі зниження цін. Вірніше, після паузи, викликаної тижневими канікулами, взятими китайськими компаніями через святкування річниці заснування КНР, продовжився спад, що тривав з початку вересня. Вартість 63,5%-ного індійського концентрату, на піку підйому досягала $ 190 за т CFR Китай, скоротилася до $ 172-174 за т CFR, а контракти на поставку 62%-ного австралійського матеріалу Pilbara fines полягають з розрахунку менше $ 165 за т CFR. Спотові ціни вже опустилися нижче контрактних, що становлять у даний час трохи менше $ 170 за т FOB Австралія.
Здешевлення руди викликано, перш за все, загальним падінням цін на сталеву продукцію - як на світовому ринку, так і в Китаї. Незважаючи на тижневу паузу китайські компанії не відновили закупівлі сировини, хоча зазвичай саме в цю пору року вони активно створюють запаси на зиму. Втім, запаси руди в китайських портах наприкінці вересня перевищили рекордну позначку 95 млн. т. З урахуванням того, що внутрішні ціни на сталеву продукцію знижуються, а попит на неї досить слабкий, причин для поновлення закупівель у китайських металургів немає - скоріше, навпаки.
На думку аналітиків, вартість як сталевої продукції, так і металургійної сировини в Китаї в осяжному майбутньому продовжить зниження. Спад в західних країнах робить негативний вплив на китайську економіку, а уряд країни вважає пріоритетним в даний час стабілізацію фінансової системи, а не прискорення зростання. Очевидно, щодо закупівель руди китайські компанії будуть продовжувати обережну політику і поступово зменшувати запаси. У зв`язку з цим ціни на сировину, судячи з усього, опустяться до менш $ 170 за т CFR Китай і, напевно, нижче встановленої в березні мінімальної позначки за цей рік - $ 168-170 за т CFR для індійського концентрату.
Також слід очікувати, що протягом більшої частини четвертого кварталу спотові ціни на руду будуть порівняно невисокими. Отже, знизиться і вартість цього матеріалу за квартальними контрактами на січень-березень 2012 року. Звичайно, після закінчення всього лише двох неповних тижнів жовтня важко робити прогнози на три місяці вперед, але, мабуть, поставки на початку наступного року будуть здійснюватися з розрахунку менше $ 160 за т FOB Австралія.
Тим не менш, експортери залізної руди не очікують істотного спаду. На їхню думку, ціни `намацають дно` десь в проміжку між $ 160 і $ 165 за т CFR Китай для 63,5%-ного індійського матеріалу. Їх викладення грунтуються, головним чином, на як і раніше високий попит на сировину з боку Китаю, де поки не відбувається помітного скорочення обсягів виплавки сталі.
Так, цього року китайська залізорудна галузь домоглася більш ніж 20%-ного приросту (за підсумками перших восьми місяців). Як очікується, цього року вона видасть більше мільярда тонн руди - приблизно стільки ж, скільки і в усьому іншому світі, разом узятому. Проте якість цієї сировини не витримує ніякої критики. За оцінками фахівців австралійської компанії Wood Mackenzie, середній рівень вмісту заліза в руді китайської скоротився до менше 20%. Як вважають ці експерти, в 2013-2015 роках виробництво залізорудної сировини в Китаї почне скорочуватися через закриття підприємств, які видобувають вкрай бідну руду з високими питомими витратами. Внаслідок цього залежність китайської металургії від імпорту залізної руди тільки посилиться, а ціни на неї залишаться високими незважаючи на введення в дію нових родовищ у Австралії, Бразилії і низці країн Африки.

Віктор Тарнавський
http://www.rusmet.ru/
Ідентифікатор: 9424