Вперше Україна була представлена ​​на ключовому всесвітньому форумі в сфері твердого біопалива

Український сировинної і промисловий потенціал, а також інвестиційні проекти в сфері твердого біопалива вперше були представлені на ключовому бізнес-заході світового ринку паливних пеллет, 11-м Індустріальному Форумі з Паливні пелети (Interpellets), який відбувся в Штутгарті (Німеччина) 4-5 жовтня 2011

`Україні сьогодні вже забезпечує 10% постачань паливних пелет, споживаних Європейським Союзом, і в найближчі роки при збереженні темпів розвитку індустрії твердого біопалива роль України як постачальника даного поновлюваного виду палива може бути ще більш істотна`, - зазначила Юлія Березовська, виконавчий директор Центру відновлюваної енергетики Fuel Alternative, виступаючи на Штутгартському форумі, що зібрав понад 500 топ-менеджерів компаній-гравців світового ринку паливних пеллет.

За підсумками 2010 р. Україна виробила понад 570 тис. тонн пелет, з них 81,8% склали пелети з лузги соняшника, разом з тим, деревні пелети склали лише 17,5% від загального обсягу виробництва.

Важливою перевагою Україні в порівнянні з іншими експортерами паливних пелет на європейський ринок є сприятливі логістичні умови. Сьогодні великі партії палива поставляються в основному по залізниці, але в перспективі цікаве будівництво заводів з виробництва пелет з аграрних відходів в південній частині країни, а також транспортування альтернативного палива в Єврозону корабельними партіями.

`Специфіка Україні в тому, що країна є постачальником пелет з нетрадиційного для європейського ринку сировини (пеллети з лушпиння соняшнику, соломи). За своїми якісними характеристиками, практично всі вироблені в Україну пелети є індустріальними і використовуються як альтернативне паливо європейськими теплоелектростанціями та теплоелектроцентралями `, - зазначила Юлія Березовська.

Головним покупцем українських пелет сьогодні є Польща (68% деревних пелет, 98% пелет з лушпиння, 51% солом`яних пеллет), Данія (12% деревних пеллет), Італія (9% деревних пеллет), Німеччина (5% деревних пеллет).

Особливістю українського експорту є низькі ціни на експортовану продукцію, які, з одного боку, пояснюються тим, що покупцями і продавцями продукції є структури в рамках одного холдингу або транснаціональної компанії (така ситуація спостерігається серед великих виробників пеллет в Україну), або ж невигідними контрактами частіше все з польськими контрагентами, які згодом перепродують українські пелети на ринки Західної Європи за значно вищими цінами.

`Європейським покупцям українських пелет, і польською, зокрема, в короткостроковій перспективі варто очікувати підвищення цін на українські пелети, - заявила Юлія Березовська, виступаючи на міжнародному індустріальному пелетному форумі в Штутгарті, - з одного боку, сьогодні активно формується український внутрішній ринок, поставляти на який вже більш вигідно, ніж, наприклад, до Польщі, а з іншого боку, посилюється конкуренція за українську продукцію на європейських ринках: крім привабливого італійської, наприклад, найближчим часом частина продукції може на себе перетягнути Молдова, де проекти опалення на пелетах на тлі дорогого природного газу мають високу фінансову привабливість `.

На початку жовтня на `Українській Енергетичної Біржі` за підтримки галузевої Асоціації учасників ринку альтернативних видів палива та енергії України (АПЕУ) відбулися перші біржові торги. Згідно з очікуваннями учасників ринку, торги дозволять встановити більш справедливу ринкову ціну на українську продукцію, а також, з іншого боку, дозволять покупцям консолідовано купувати обсяги пеллет в Україну.

Згідно з прогнозами Центру відновлюваної енергетики Fuel Alternative, за підсумками 2011 р. виробництво паливних пелет в Україну складе понад 650 тис. т, при цьому основний приріст виробництва буде забезпечено за рахунок аграрних пелет (з лушпиння соняшника та соломи).
Думка редакції може відрізнятися від думки автора.
Ідентифікатор: 9431