World Steel Association підготувала прогноз світового споживання сталі в 2011-2012 роках

World Steel Association підготувала прогноз світового споживання сталі в 2011-2012 роках

Міжнародна металургійна асоціація World Steel Association (WSA) на своїй черговій щорічній конференції, що відбулася в Парижі, представила погляд своїх експертів на розвиток світового ринку сталі в 2011-2012 роках. За словами керівництва WSA, цей погляд можна охарактеризувати як `обережний оптимізм`.
Зокрема, згідно з опублікованим прогнозом, видимий попит на сталеву продукцію в світі збільшиться в поточному році на 6,5% в порівнянні з попереднім роком, а в 2012-тому відбудеться лише незначне зниження темпів зростання до 5,4%. Основний внесок в розширення оборотів повинні внести розвиваються або нові ринкові країни. Якщо в державах Заходу споживання сталі зросте на 5,4% в 2011 році і 2,6% у 2012-тому, то показники решти світу складуть відповідно 6,9 і 6,6%.
На думку WSA, в Китаї розвиток ринку стали кілька загальмується через труднощі, які відчуває в даний час національна промисловість, втратила частини західних замовлень, і жорсткої фінансової політики держави. Проте, споживання сталі в країні збільшиться на 7,5% в 2011 році і на 6,0% - на майбутній рік. В Індії, у той же час, ситуація буде розвиватися зворотним чином: після зниження темпів зростання в 2011 році до 4,3% у наступному році відбудеться стрибок до 7,9% завдяки реалізації нових будівельних та інфраструктурних проектів. У Північній Африці та на Близькому Сході (регіон MENA) на поточний рік прогнозується спад на 0,9% внаслідок відомих політичних подій в Тунісі, Єгипті, Лівії та Сирії, але, на думку WSA, в 2012 році ситуація нормалізується, а темпи зростання підскочать до 8,7%.
Експерти WSA констатували, що західні країни втрачають свій вплив на світовому ринку сталі. У 2012 році США, Європа і Японія будуть споживати приблизно на 12-20% менше прокату, ніж до кризи 2008 року, тоді як розвиваються і нові ринкові країни, навпаки, розширять попит майже на 45%. Частка західних країн у світовому споживанні стали скоротиться від 39% в 2007 році до 27% в 2012-тому. Лідерами за швидкістю відновлення металургійного сектора в `західному світі`, при цьому, зізнаються Німеччина, Польща і США, тоді як Японія та країни Південної Європи як і раніше будуть перебувати в глибокій кризі.
Країни СНД, на думку WSA, будуть розвиватися досить динамічно. У 2011 році споживання сталі в регіоні зросте на 14,4%, в 2012-тому - на 7,5% і досягне близько 60 млн. т - новий рекордний показник. Втім, він все одно залишається майже в три рази менше, ніж наприкінці 80-х років, на піку розвитку радянської економіки.
Отже, можна зробити висновок, що WSA, дійсно, оцінює майбутні події на світовому ринку сталі і в глобальній економіці в цілому з безсумнівним оптимізмом. Експерти організації передбачають у 2012 році стагнацію в Європі і Японії, але вважають, що європейським країнам вдасться уникнути фінансової кризи. Цілком благополучної видається ситуація в США, для яких на 2012 рік прогнозується зростання споживання сталевої продукції на 5,2%. Як уже згадувалося, в WSA очікують нормалізації обстановки на Близькому Сході і збереження відносно високих темпів економічного зростання в Китаї та інших країнах Східної Азії.
У той же час, керівництво Arcelor Mittal оприлюднило більш обережний прогноз, згідно з яким світове споживання сталі в 2012 році додасть порядку 4,75-5,25% в порівнянні з поточним роком. Та й останні події в світі, мабуть, не дають особливого приводу для оптимізму. Цілком імовірно, що реальні показники в майбутньому році (принаймні, в першій його половині) виявляться ще нижче, ніж передбачає Arcelor Mittal.
Звичайно, WSA, очевидно, вважає, що в нинішній складній обстановці абсолютно протипоказане виступати з похмурими прогнозами, щоб не розпалювати пристрасті. І це, мабуть, справедливо: як відомо, багато передбачення, особливо, зроблені настільки авторитетними структурами, мають властивість збуватися самі собою. Тим не менш, металургійним компаніям в найближчі місяці, очевидно, доведеться вдатися до вельми сильнодіючих засобів, спрямованих на стабілізацію ринкової обстановки, а не чекати, поки всі `розсмокчеться` сама собою.
В останні тижні в Європі і в Китаї металургійні асоціації настійно заявляють про необхідність скорочення випуску сталевої продукції з метою стабілізації ринку. А деякі європейські компанії вже реалізують подібну політику. Ймовірно, не обійдеться без тимчасового виведення з ладу надлишкових потужностей і в інших регіонах світу. Безумовно, можна і потрібно сподіватися на те, що криза, що торкнулася зараз Європу, не прийде в `гостру` фазу, але бути готовим до можливих труднощів абсолютно необхідно.

Віктор Тарнавський
http://www.rusmet.ru/
Ідентифікатор: 9429