Ціни на заготовки на близькосхідному ринку провалилися до найнижчого рівня за останній рік

Ціни на заготовки на близькосхідному ринку провалилися до найнижчого рівня за останній рік

Близькосхідний ринок довгомірного прокату стрімко слабшає через відсутність попиту в більшості країн регіону. Покупці успішно грають на зниження, відкладаючи закупівлі і примушуючи постачальників йти на все більш серйозні поступки. У цій ситуації експортерам заготовок з СНД не вдалося втримати свої позиції. Котирування вперше з грудня минулого року впали до менш ніж $ 600 за т FOB. Останні пропозиції на поставку листопадової продукції надходили з розрахунку $ 590-600 за т FOB, але поки що регіональні прокатні заводи не виявляють до них особливого інтересу.
Металургам, які розраховували на пожвавлення ринку цієї осені, вдалося обійтися мінімальними втратами у вересні завдяки обмеженню обсягу поставок на жовтень. Але продовжувати цю політику виявилося складно через накопичення надлишків, які в результаті і виявилися викинутими на ринок, викликавши падіння цін.
У першій половині жовтня найбільшим покупцем напівфабрикатів виробництва СНД була Туреччина. Місцеві сталеливарні компанії утримували внутрішні ціни на заготовки на рівні $ 630-645 за т EXW (без ПДВ), при цьому, попит на дану продукцію був відносно високим. На відміну від більшості країн регіону, турецька будівельна галузь дуже активна, так що довгомірний прокат на внутрішньому ринку затребуваний. Тому турецькі прокатники охоче купували українські заготовки по $ 615-625 за т CFR, але не забули скористатися можливістю для зниження котирувань.
Серйозною проблемою для постачальників виявився практично повний відхід з ринку іранських компаній, які до початку жовтня практично повністю забезпечили себе напівфабрикатами, щонайменше, на два місяці вперед. Деякий спад в національній будівельної галузі та введення в дію нових потужностей дозволили Ірану скоротити імпорт заготовок на 60% в порівнянні з минулим роком (за даними за перше півріччя). Найбільшою мірою зменшилися поставки з Росії.
Інші близькосхідні споживачі в середині жовтня особливої ​​активності не виявляли. Одні компанії встигли закупити великі обсяги дешевих європейських напівфабрикатів, інші обмежуються придбанням невеликих партій продукції. Проблема в тому, що більшість учасників ринку все ще чекають подальшого зниження цін, а термінової необхідності поповнення запасів ні в кого немає. Тут вирішальне значення будуть грати дії самих постачальників. Щоб зупинити спад, їм потрібно просто припинити поступки. Зниження котирувань саме по собі не поверне покупців на ринок. Для цього необхідна хоча б одне-двотижнева пауза зі стабільними цінами.
Тим не менш, ринок поки, схоже, ще не досяг дна. Про це говорять і події в Південно-Східній Азії, де попит на довгомірну продукцію істотно вище і спирається на реальний сезонний підйом в регіональній будівельної галузі. У той же час, постачальникам заготовок доводиться опускати ціни внаслідок загальної несприятливої ​​кон`юнктури. Вартість даної продукції в середині жовтня варіювалася в інтервалі від $ 655 до $ 675 за т CFR при досить низькому інтерес з боку покупців. Демпінгом, при цьому, займалися, передусім, корейські компанії. У країні зараз перевиробництво довгомірного прокату, а низький курс місцевої валюти стосовно долара стимулює експорт.
Об`єктивно, з точки зору попиту і пропозиції, ситуація зараз набагато гірше, ніж в першій половині поточного року. Різко змінилися на гірше настрої та очікування учасників ринку. Тому для припинення спаду потрібні, перш за все, обнадійливі новини, яких поки що замало.

Віктор Тарнавський
http://www.rusmet.ru/
Ідентифікатор: 9449