Високий попит на конструкційну сталь в Туреччині утримує близькосхідний ринок від глибокого спаду

Високий попит на конструкційну сталь в Туреччині утримує близькосхідний ринок від глибокого спаду

На відміну від заготівель, ціни на які в країнах Близького Сходу буквально звалилися в останні два тижні, арматура дешевшає досить повільно. Турецькі компанії в середині жовтня пропонували її на експорт по $ 670-680 за т FOB, що приблизно на $ 15-20 за т менше, ніж на початку місяця (заготовки за цей час подешевшали на $ 30-40 за т). Котирування на арматуру виробництва СНД становлять нині близько $ 650-660 за т FOB (для Іраку - $ 670 за т FOB і більше).
При цьому, попит на довгомірний прокат в більшості країн регіону низький. Багато компаній в Середземномор`ї поповнили запаси продукції в кінці вересня - початку жовтня завдяки рясним постачання дешевої європейської арматури, яка на той час коштувала навіть дешевше турецької. У Саудівській Аравії та інших країнах Перської затоки покупці віддають перевагу продукції місцевого виробництва, яку можна придбати невеликими партіями і з мінімальними термінами поставки. Пропозиції, що надходять з боку турецьких компаній, що виставляють на продаж листопадову продукцію з розрахунку $ 680-690 за т CFR, поки особливого інтересу не викликають. Відносно високий попит на імпортну конструкційну сталь демонструє тільки Ірак.
Турецькі металурги останнім часом орієнтуються, головним чином, на внутрішній ринок. Будівельна галузь країни після невеликої паузи, викликаної літніми парламентськими виборами, знову отримує досить значні інвестиції, так що попит на конструкційну сталь пішов на підйом. За оцінками фахівців, у найближчі п`ять років темпи зростання в турецькій будівельній галузі будуть складати більше 13% в рік, що, природно, зменшить залежність національних виробників довгомірного прокату від експорту.
У першій половині жовтня вартість арматури в Туреччині становила $ 680-700 за т EXW (без ПДВ), і саме на цей рівень орієнтувалися експортери. Правда, через скорочення обсягу зовнішніх поставок найближчим часом у Туреччині, очевидно, виникне надлишок пропозиції, що призведе до неминучого зниження цін. Проте металурги сподіваються, що спад буде нетривалим. Втім, через скорочення витрат на напівфабрикати і металобрухт постачальники арматури можуть дозволити собі зменшення котирувань на $ 15-20 за т.
Як би там не було, ціни на довгомірний прокат в країнах Близького Сходу в осяжному майбутньому будуть продовжувати зниження. Настрої всіх учасників ринку песимістичні, а дистриб`юторські компанії найближчим часом мають намір підтримувати складські запаси на мінімальному рівні. Судячи з усього, про будь-які зміни на краще можна буде говорити не раніше кінця поточного року, і то, якщо європейським країнам вдасться знайти вихід з нинішньої складного становища і запобігти фінансовій кризі.

Віктор Тарнавський
http://www.rusmet.ru/
Ідентифікатор: 9453