Світове виробництво сталі продовжує скорочуватися

Світове виробництво сталі продовжує скорочуватися

Як повідомляє World Steel Association (WSA), у вересні 2011 року в світі було виплавлено 123,6 млн. т сталі. Це всього на 0,5% менше, ніж у серпні та на 10,6% більше, ніж за той же період попереднього року. Очевидно, в минулому місяці металургійні компанії розраховували на традиційний осінній підйом ділової активності, що і призвело до досить високого рівня завантаження потужностей, що склав, за даними WSA, 79,1%.
Всього за перші три квартали поточного року світове виробництво сталі досягло 1135,6 млн. т - на 8,5% більше, ніж за той же період роком раніше. Велика частина приросту в поточному році припадає, при цьому, на чотири країни - Китай, Індію, Корею та Туреччину. У `іншому світі` виплавка сталі в січні-вересні поточного року збільшилася в порівнянні з першими дев`ятьма місяцями 2010 року тільки на 4,2%.
Втім, очевидно, надалі глобальна металургійна галузь піде на зниження. Економічний спад, що призвів за собою падіння попиту і цін на сталеву продукцію, змушує сталеливарні компанії знову виводити з ладу частину потужностей. Так, за останні три тижні про зупинку декількох доменних печей на європейських заводах повідомила корпорація Arcelor Mittal. Інші великі компанії, які володіють підприємствами в Європі, - Thyssen Krupp, Tata Steel, Riva, Новолипецький меткомбінат - мають намір скоротити виробництво прокату в четвертому кварталі. Знизили виробниче навантаження і багато міні-заводи у регіоні. У вересні виплавка сталі в країнах Євросоюзу, за даними WSA, досягла 14,97 млн. т проти 12,62 млн. т в попередньому місяці. Але, без сумніву, жовтневі показники будуть менш значними.
Проте в світовому масштабі стан галузі буде залежати, насамперед, від Китаю, на частку якого в поточному році припадає 46,5% світового виробництва сталі. У вересні китайські компанії, зіткнувшись зі спадом попиту і цін, кілька зменшили оберти. За місяць було виплавлено 56,7 млн. т, що представляє собою найнижчий показник з початку поточного року (без урахування лютого, на якого припав Новий рік за китайським календарем). За даними китайської металургійної асоціації CISA, багато металургійних компаній країни мають намір провести в четвертому кварталі ремонтні роботи на своїх підприємствах, однак не ясно, чи вистачить це для стабілізації ринку. Враховуючи перевиробництво в попередні місяці і накопичення значних надлишкових запасів, відновлення балансу попиту та пропозиції, очевидно, потребуватиме більш серйозних зусиль.
Фахівці американської компанії World Steel Dynamics (WSD) прогнозують на четвертий квартал падіння темпів зростання в галузі до 3,5% в порівнянні з торішніми показниками. На думку WSD, обсяг `недопроизведенного` стали в найближчі три місяці складе близько 15 млн. т., що, втім, відносно небагато. Однак у WSD вважають, що з найбільшими труднощами світова металургійна галузь зіткнеться не в нинішньому, а в майбутньому році. Якщо на 2011 рік фахівці компанії прогнозують 7,3%-ве зростання обсягів глобальної виплавки сталі (до 1,520 млрд. т), то в 2012 році, на їхню думку, буде проведено лише 1,530 млрд. т металу, так що темпи зростання впадуть до мінімальних 0,7%. При цьому, враховуючи `контрастність` світового ринку сталі, можна припустити, що в США і Європі в металургійній галузі відбудеться досить сильний спад.
Однак і ті країни навряд чи зможуть занести 2012 собі в актив. Як і в 2008 році, західні компанії різко скоротили обсяг замовлень на споживчі товари, що виробляються в Китаї та інших країнах Східної Азії. Неминуче падіння цін на нафту та інші природні ресурси призведе до скорочення державних і приватних інвестицій в Росії і країнах Перської затоки. Нарешті, з `переможним завершенням` війни в Лівії навряд чи нормалізується ситуація на Близькому Сході.
Для металургів Росії і Україні перші три місяці 2011 року були відносно вдалими. Обсяг виробництва сталі за цей період зріс відповідно на 4,8 і 11,9% в порівнянні з аналогічним періодом річної давнини. Однак у найближчому майбутньому сталеливарним компаніям доведеться зменшити обороти через погіршення кон`юнктури як на внутрішньому, так і особливо на зовнішньому ринку.

Віктор Тарнавський
http://www.rusmet.ru/
Ідентифікатор: 9464