Спотові ціни на залізну руду падають із рекордною швидкістю

Спотові ціни на залізну руду падають із рекордною швидкістю

З початку жовтня спотові ціни на залізну руду впали більш ніж на 20%. Вартість 63,5%-ного індійського концентрату на початку поточного тижня зменшилася до $ 141-145 за т CFR Китай, а австралійська 61,5%-ная дрібниця, що видобувається на родовищі Pilbara, подешевшала до трохи більше $ 130 за т CFR. Востаннє такі ціни спостерігалися на ринку в липні минулого року. При цьому, спад триває: кожен день котирування опускаються на 2-4%.
Здешевлення руди пояснюється, насамперед, різким скороченням попиту з боку Китаю - найбільшого імпортера даного матеріалу, на який припадає близько 50% глобальної торгівлі залізорудною сировиною. Китайські компанії, зіткнувшись з падінням котирувань на сталеву продукцію всередині країни до найнижчого рівня за останній рік, приступили до зниження завантаження виробничих потужностей. У провінції Хебей, головному металургійному центрі країни, зупинено близько 20 доменних печей. Сталеливарні компанії призупинили закупівлі сировини. Трейдерські компанії також різко зменшили оберти. Багато з них скаржаться на брак фінансових ресурсів з-за скорочення обсягів кредитування економіки китайськими банками.
У той же час, постачальники руди і раніше активно пропонують свою продукцію. Ведучі гірничодобувні корпорації Vale, Rio Tinto і BHP Billiton, на відміну від металургів, не зменшують ступінь завантаження потужностей і не коригують своїх планів розширення обсягів видобутку в найближчі роки. До 2015 року всі три компанії планують в сукупності збільшити річне виробництво ЗРС більш ніж на 350 млн. т, додавши понад 40% до торішніх показників. За словами аналітиків, навіть при нинішніх цінах на руду вони отримують солідний прибуток. Крім того, `велика трійка` лідерів, що контролює в даний час близько 70% морських перевезень залізної руди, не збирається скорочувати свою частку ринку, щоб допустити на нього агресивних переслідувачів на зразок південноафриканської Anglo-American або австралійської Fortescue Metals Group.
Втім, як відзначають спостерігачі, найбільшу поступливість виявляють дрібні постачальники сировини, які не мають можливості ні притримати товар, ні всерйоз торгуватися з покупцями. Деякі з цих компаній змушені продавати руду за збитковими для себе цінами, щоб отримати готівку. В умовах кредитного стиснення обороти часом виявляються важливішими рентабельності.
В даний час спотові ціни на руду впали набагато нижче контрактних, що становлять у жовтні-грудні поточного року більше $ 175 за т CFR Китай для австралійського матеріалу. Щоб утримати клієнтів від переходу на спотові закупівлі, бразильська Vale повідомила про впровадження нового цінового механізму. Для конкретних партій руди вартість матеріалу буде визначатися, виходячи із середнього рівня спотових цін в поточному кварталі, а не в попередньому, як було прийнято раніше. Австралійські BHP Billiton і Rio Tinto також заявили про можливість поступок. На думку деяких аналітиків, це свідчить про те, що світовий ринок залізної руди стає все більш волатильним, еволюціонуючи від довгострокових контрактних цін, які ще два роки тому встановлювалися на рік вперед, до спотових.
Правда, японська компанія JFE Steel повідомила, що незважаючи на нинішню дешевизну сировини вона не буде відмовлятися від квартальних контрактів з фіксованими цінами, щоб зберегти постійний і передбачуваний рівень витрат на сировину. До того ж, падіння спотових котирувань на руду в поточному кварталі буде сприяти зниженню цін у наступному.
Провідні експортери руди поки зберігають цілковитий спокій. На їхню думку, ціни впадуть, максимум, до $ 120-130 за т CFR Китай, після чого знову гойднуться вгору. Дешевизна сировини на світовому ринку повинна привести до відходу з нього постачальників з найвищим рівнем собівартості, а це, насамперед, невеликі китайські компанії, що видобувають руду бідну з невеликим вмістом заліза. За оцінками експертів, в перерахунку на 62%-ний концентрат їхні витрати складають близько $ 120-130 за т. Деякі китайські компанії, зазвичай використовують місцеву руду, вже виявляють інтерес до придбання набагато більш якісного імпортного сировини, яке зараз можна придбати за цілком доступними цінами .
Однак, навіть коли спад на світовому ринку припиниться, розраховувати на новий підйом буде важко - принаймні, поки не відновиться зростання цін на сталеву продукцію. І до цінових рекордів весни-літа поточного року, коли вартість сировини перевищувала $ 180 за т CFR Китай, ринок не повернеться ще дуже і дуже довго.

Віктор Тарнавський
http://www.rusmet.ru/
Ідентифікатор: 9480