Регіональна асоціація Eurofer прогнозує тривалу депресію в країнах Євросоюзу

Регіональна асоціація Eurofer прогнозує тривалу депресію в країнах Євросоюзу

Європейський ринок сталі з серпня перебуває практично без руху. Кінцеві споживачі сталевої продукції, налякані перспективами економічного спаду, перейшли на закупівлі прокату мінімальними партіями і під найближчі потреби. Дистрибуторські компанії до кінця жовтня скоротили запаси продукції до мінімуму, але не поспішають поповнювати їх. Саме в цей час вони отримують прокат, замовлений ще влітку, до початку падіння цін, і тепер змушені перепродавати його зі збитком.
Недавнє рішення європейських лідерів про надання Греції ще 100 млрд. євро і списання 50% грецького боргу, як очікується, має трохи заспокоїти регіональних промисловців і фінансистів. Але поки що воно відбилося, в основному, на курсі євро, знову піднявся по відношенню до долара майже до $ 1,40. Європейські проблеми аж ніяк не обмежуються однією Грецією. При цьому, безкомпромісна боротьба за фінансову стабільність в масштабах регіону, яка ведеться, в основному, методом жорсткої економії, неминуче призведе до подальшого спаду на споживчому ринку, скорочення державних і приватних інвестицій та зменшення кількості замовлень для промисловості.
Європейська металургійна асоціація Eurofer виступила з прогнозом, в якому зростання реального споживання сталі в регіоні в поточному році оцінюється в 6,1%, але на 2012 рік передбачається зниження цього показника до 2%. Як вважають експерти асоціації, будівельна галузь і виробництво побутової техніки пройдуть пік спаду в нинішньому році, а в майбутньому можна буде сподіватися на деяке поліпшення. Проте становище в машинобудівній, трубопрокатної, автомобільній галузях ще будуть погіршуватися.
Не очікують поліпшення і споживачі сталевої продукції в Європі. За деякими даними, ряд компаній вимагають подальшого зниження вартості сталевої продукції. Так, повідомлялося про надходження пропозицій з боку покупців про здешевлення гарячекатаних рулонів з поставкою в листопаді до близько 450 євро за т з доставкою.
Зараз котирування на гарячий прокат варіюють в ЄС від близько 480-490 євро за т EXW в Італії та Іспанії, яких фінансово-економічні негаразди торкнулися найбільшою мірою, до трохи більше 500 євро за т EXW у Німеччині та країнах Східної Європи. Однак на ринок роблять сильний тиск надлишки, що накопичилися у європейських металургів за останні два місяці. Крім того, ніхто з основних виробників плоского прокату в Європі не може похвалитися повним портфелем листопадових замовлень. Швидше, навпаки: металурги стурбовані тим, що їх продукція не знаходить збуту.
У вересні-жовтні майже всі провідні сталеливарні компанії регіону повідомляли про тимчасове виведення з ладу надлишкових потужностей. Так, нещодавно чергову заяву зробила італійська компанія Riva, яка має намір зупинити стан гарячої прокатки продуктивністю 3,6 млн. т на рік на своєму заводі Ilva. Тільки оголошене сукупне скорочення виробництва сталі і прокату в Європі в поточному кварталі вже перевищило 2,5 млн. т. Однак з-за інерцією такого великого ринку як європейський ефект від цього виявиться лише на початку наступного року.
Одночасно європейські компанії активізували експортні операції. На їх діяльність не вплинуло навіть підвищення курсу євро. Зокрема, турецькі компанії повідомляють про отримання пропозицій на поставку європейського гарячого прокату з розрахунку близько $ 670-680 за т CFR (порядку 465-475 євро за т FOB), а в країнах Перської затоки аналогічна продукція котирується менше ніж по $ 690 за т CFR. Втім, покупці повсюдно ведуть вичікувальну політику, розраховуючи на подальше зниження.
Швидше за все, їх очікування виправдаються. Щоб отримати бажані замовлення на листопад, європейські металурги з готовністю опустять ціни. Питання лише, наскільки низько.

Віктор Тарнавський
http://www.rusmet.ru/
Ідентифікатор: 9490