Відновлення близькосхідного ринку арматури відкладається

Відновлення близькосхідного ринку арматури відкладається

Близькосхідний ринок довгомірного прокату як і раніше зберігає низький ступінь активності. Більшість дистриб`юторів в країнах регіону вважають за краще витрачати наявні запаси, відкладаючи закупівлю прокату на більш пізній термін. В умовах постійно знижуються цін така політика повністю виправдана. Особливо, якщо врахувати, що попит на конструкційну сталь на Близькому Сході залишається низьким, а складські резерви продукції ще досить високі.
Постачальники, пішовши на значні поступки в першій половині жовтня, останнім часом опускають ціни не так швидко. Так, котирування на заготовки з країн СНД, що скоротилися з початку жовтня більш ніж на $ 30 за т, зупинилися на рубежі $ 590-600 за т FOB. Арматура українського або російського виробництва пропонується по $ 650-660 за т FOB, хоча виробники не виключають нового зниження, щонайменше, на $ 10 за т.
Турецькі компанії, з одного боку, мають ринки збуту всередині країни і в Іраку. При цьому, арматура може досягати $ 670-690 за т EXW / FOB. Однак наявність значних надлишків, що утворилися за останні кілька тижнів, змушує виробників бути поступливими. Вартість турецької арматури для покупців в Єгипті і країнах Перської затоки скоротилася до $ 650-660 за т FOB, хоча, за словами спостерігачів, деякі трейдери збивають ціни і до $ 640-645 за т FOB. Дешевшаючи металобрухт дає турецьким металургам можливість опускати котирування на готову продукцію.
Компанії з країн-імпортерів також включилися в конкурентну боротьбу. Emirates Steel Industries знизила листопадові котирування майже на $ 40 за т в порівнянні з попереднім місяцем - до $ 685 за т EXW. За словами представників компанії, у випадку появи на регіональному ринку дешевої турецької арматури грудневі ціни будуть зменшені ще на $ 25-35 за т. У цілому ситуація в будівельній галузі ОАЕ залишається несприятливою. Через побоювання, пов`язані з фінансовою кризою в Європі і можливим падінням цін на нафту уряд і приватні компанії призупинили реалізацію багатьох будівельних проектів. Через це у дистриб`юторів накопичилися великі запаси незатребуваною арматури.
Єгипетська компанія Ezz Steel, у свою чергу, знизила ціни на арматуру в листопаді на $ 50 за т, до трохи більше $ 750 за т EXW (включаючи податок). Приблизно на такому рівні котирують свою продукцію та інші місцеві виробники. Як повідомляють спостерігачі, єгипетські металурги стурбовані появою на ринку великих обсягів турецької арматури по $ 660 за т CFR і менше і в зв`язку з цим готують нове зниження цін.
Судячи з усього, спад на близькосхідному ринку довгомірного прокату ще не завершений. Регіональні дистрибуторські та будівельні компанії ще можуть дозволити собі вичікування, відмовляючись від імпорту і набуваючи невеликі партії продукції у місцевих постачальників. Звичайно, витрачаючи запаси, вони наближають момент свого повернення на ринок. При цьому, досить імовірно, що початкове пожвавлення швидко перейде в ажіотажний попит. Однак до цього, як мовиться, ще треба дожити. В якості самого раннього терміну поновлення закупівель аналітики називають середину листопада. До цього часу в регіоні навряд чи щось зміниться на краще.

Віктор Тарнавський
http://www.rusmet.ru/
Ідентифікатор: 9495