Ціни на плоский прокат в США знизилися практично до річного мінімуму

Ціни на плоский прокат в США знизилися практично до річного мінімуму

Ніби й не було того підвищення цін у серпні-вересні, коли американські металургійні компанії за місяць збільшили вартість плоского прокату на $ 60-70 за метричну т і замахувалися ще на $ 30-40 за т в жовтні. У реальності до кінця жовтня котирування на американському ринку гарячекатаних рулонів знизилися від близько $ 770 за метричну т EXW на піку недавнього підйому до $ 705-715 за т EXW. Причому, за словами трейдерів, постачальники готові надавати знижки навіть покупцям мінімальних (порядку декількох сотень тонн) партій продукції.
Втім, покупців на американському ринку як раз мало. Економіка країни не зазнала такого спаду, як Європейський Союз, як і раніше балансує між фінансовою кризою і економічною рецесією, проте негативні очікування мають вирішальний вплив на поведінку учасників ринку. Споживачі сталевої продукції здійснюють, як правило, `точкові` закупівлі, а дистриб`ютори підтримують складські запаси на мінімальному рівні. Термін доставки гарячого прокату не перевищує одного-двох тижнів, так що трейдери не бояться опинитися в один прекрасний момент з порожніми складами.
Як відзначають фахівці, реальний обсяг споживання сталевої продукції в США досить високий. В останні місяці збільшила обсяг виробництва національна автомобілебудівна промисловість, як і раніше досить високий попит спостерігається з боку трубопрокатної та енергетичної галузей. Проте обсяг пропозиції є надлишковим, особливо, з гарячого прокату. Фахівці `винять` в цьому Severstal North America, Thyssen Krupp USA і RG Steel - компанії, які в останні півроку ввели в дію нові потужності і продовжують боротьбу за частку ринку. Через агресивної конкуренції з їхнього боку інші виробники не вирішуються скорочувати випуск, побоюючись втратити частину клієнтів. На відміну від Європи, де всі провідні металургійні компанії останнім часом вивели з ладу частину потужностей, американські корпорації зберігають високу ступінь їх завантаження. Тільки US Steel повідомила, що в четвертому кварталі має намір кілька зменшити обороти за рахунок проведення ремонтів та профілактики на своїх підприємствах.
Щоб знизити тиск на ринок, американські компанії активізували експортні операції. Nucor, зокрема, в третьому кварталі збільшила обсяг поставок за кордон приблизно на 30% порівняно з другим, правда, з низької бази. Традиційно Nucor поставляє на експорт, переважно, в країни Латинської Америки, не більше 10% своєї продукції. Зараз на латиноамериканський ринок орієнтуються і багато інших виробників - в першу чергу, `порушники спокою` Severstal, Thyssen Krupp і RG Steel. Як правило, вони пропонують на експорт гарячекатані рулони по $ 670 за т FOB і менше.
Зниження цін у США досить надійно захищає американський ринок від імпорту. У вересні його обсяг склав усього 2,0 млн. т - найнижчий показник за останні сім місяців. Наприкінці жовтня імпортний гарячий прокат котирувався на рівні $ 675-690 за т CFR з поставкою в січні-лютому, але трейдери мало цікавилися цими пропозиціями. На їхню думку, на той час ціни встигнуть опуститися ще нижче. Деякі фахівці вважають, що ринок намацає `дно` на позначці $ 600 за коротку т ($ 661 за метричну т) EXW, інші вважають, що спад буде більш глибоким.
У той же час, американські металурги, як правило, налаштовані більш оптимістично. На їхню думку, ринок буде вести себе так само, як і минулого року, коли спад на початку четвертого кварталу завершився різким підйомом у грудні. US Steel заявляє, наприклад, що спеціально перенесла деякі ремонти з першої половини 2012 року на четвертий квартал 2011-го, щоб під час настання сприятливої ​​економічної кон`юнктури працювати з максимальним завантаженням потужностей.
Втім, швидше за все, динаміка цін на американському ринку плоского прокату (та й в інших регіонах, мабуть, теж) буде визначатися в Європі. У разі глибокого падіння котирувань в країнах Євросоюзу американські металурги навряд чи зможуть відсидітися в безпеці за океаном.

Віктор Тарнавський
http://www.rusmet.ru/
Ідентифікатор: 9501