Китайські металурги зупинили падіння внутрішніх цін

Китайські металурги зупинили падіння внутрішніх цін

Китайська металургійна промисловість перебуває зараз в дуже складному становищі через скорочення попиту. Уряд КНР, прагнучи знизити інфляцію, в жовтні знову підвищило ставки за кредитами, через що багато трейдерські компанії зазнають труднощів з фінансуванням і змушені призупинити поповнення запасів сталевої продукції. Багато споживачів прокату, що працюють за замовленнями з боку західних клієнтів, повідомили про скорочення закупівель металу внаслідок економічного спаду в Європі та США.
Китайська будівельна галузь, на частку якої припадає більше 40% споживання сталі в країні, також була змушена зменшити оберти. Останнім часом місцеві адміністрації призупинили ряд проектів в області інфраструктурного будівництва через дефіцит коштів. На ринку нерухомості спостерігається зниження темпу зростання капвкладень. Після великої аварії в серпні призупинено прокладання нових ліній швидкісних залізниць.
При цьому, спад на китайському ринку стали, на думку експертів, може мати довгостроковий характер. За прогнозом швейцарського банку UBS, темпи зростання виробництва в металургійній промисловості Китаю в 2012 році можуть скласти всього 4,4% проти близько 11% в поточному. Останні дії виробників в принципі підтверджують цю точку зору.
Накопичення непроданих запасів сталевої продукції змусило китайських металургів зменшити обсяги випуску. За даними національної металургійної асоціації CISA, виплавка сталі в країні скоротилася від, в середньому, 1,93 млн. т в день в першій декаді жовтня до 1,80 млн. т у другій. Очевидно, що показник останніх десяти днів жовтня буде ще нижчою. В останні дні ряд компаній, включаючи великі, повідомляли про зупинку прокатних станів і доменних печей. У провінції Хебей, що займає перше місце в країні за обсягами виробництва сталі, рівень завантаження потужностей з випуску довгомірного прокату знизився до близько 75% в порівнянні з більше 85% у першій половині жовтня.
Ця політика дозволила китайським металургам призупинити в кінці жовтня падіння цін на плоский прокат. Деякі компанії навіть трохи підвищили відпускні ціни на листову продукцію. Після тривалого зниження почали знову зростати спотові ціни на залізну руду, в кінці жовтня вперше з 2009 року провалилися нижче позначки $ 130 за т CFR. Правда, попит на сталеву продукцію на внутрішньому ринку Китаю, як і раніше залишається слабким, змін на краще не спостерігається. На думку фахівців, недавнє поліпшення буде мати короткостроковий характер: без підтримки з боку споживачів котирування знову почнуть ковзати вниз.
У той же час, рішучі дії китайських компаній з ліквідації надвиробництва допоможуть виробникам уникнути цінового обвалу. У середині вересня деякі аналітики передбачали на найближчі місяці безперервне падіння цін на плоский прокат в Азії і вважали, що `дно` буде досягнуто лише на рівні близько $ 500 за т CFR при поставках в країни регіону. Тепер подібний сценарій виглядає менш імовірним.
Наприкінці жовтня китайські компанії пропонували гарячекатані рулони на експорт приблизно по $ 610-620 за т FOB, холоднокатані рулони - по $ 700-710 за т, комерційну толстолістовую сталь - по $ 640-650 за т FOB. Як виявилося, виробники сталевої продукції з інших країн поки не в змозі опустити котирування настільки низько: вартість гарячого прокату корейської, тайванського, російського виробництва вказувалася минулого тижня на рівні $ 670-690 за т CFR. Внаслідок цього китайські компанії можуть поки призупинити зниження цін, чекаючи реакції з боку споживачів.

Віктор Тарнавський
http://www.rusmet.ru/
Ідентифікатор: 9516