Спад на світовому ринку довгомірного прокату близький до завершення

Спад на світовому ринку довгомірного прокату близький до завершення

Після більш ніж двомісячного спаду постачальники арматури в різних регіонах світу намагаються стабілізувати котирування на свою продукцію. При цьому, їх шанси на успіх представляються досить значними. З одного боку, обсяг виробництва довгомірного прокату в останні місяці помітно скоротився, що дозволило врівноважити попит і пропозиції. З іншого, покупці в основному завершили процес оптимізації складських запасів, так що видимий попит приблизно зрівнявся з реальним.
Компанії з Туреччини та СНД пропонують листопадову арматуру приблизно по $ 640-650 за т FOB. При цьому, велика частина виробленої в Туреччині конструкційної сталі відправляється на внутрішній ринок. На відміну від більшості країн регіону в Туреччині будівельна галузь демонструє досить високі темпи зростання. І хоча в кінці жовтня металурги були змушені знизити внутрішні котирування на $ 10-15 за т, до близько $ 666-675 за т EXW (без ПДВ), в цілому очікування на кінець року досить сприятливі.
Підтримку турецьким компаніям надає і Ірак, де будівельні роботи також йдуть повним ходом. У той же час, в країнах Перської затоки на ринку домінує продукція місцевих підприємств на чолі з Emirates Steel Industries (ESI) і Qatar Steel. При цьому, зниження цін на турецьку арматуру до близько $ 660-670 за т CFR викликало вельми жорстку реакцію з боку керівництва ESI, який пообіцяв жорстко відстоювати свою ринкову частку.
У цілому попит на довгомірний прокат в країнах Близького Сходу відносно невеликий, але постійний. Положення в регіональній будівельної галузі стабілізувалося, принаймні, воно перестало погіршуватися. Хоча більшість покупців обмежуються придбань невеликих партій продукції, таких покупців на ринку багато, причому, представляють вони різні країни регіону.
Як відзначають постачальників з Туреччини та СНД, значні обсяги довгомірного прокату останнім часом вирушають до країн Африки і Латинської Америки. Крім того, турецькі компанії активні на ринку США, куди поставляють катанку та арматуру по $ 680-690 за т FOB. Українські експортери пропонують катанку в Східну Європу і на Балкани по $ 650-680 за т FOB / DAP.
Про те, що ситуація на світовому ринку довгомірного прокату починає виправлятися, свідчать останні події в Європі. Незважаючи на те, що попит на конструкційну сталь в регіоні залишається мінімальним, європейські виробники змогли підвищити листопадові котирування до близько 500-525 євро за т EXW. За словами металургів, обсяг пропозиції арматури на листопад дуже обмежений завдяки здійсненому ще наприкінці літа зниження рівня завантаження виробничих потужностей. Крім того, чималі обсяги продукції вдалося продати в першій половині жовтня, коли курс євро по відношенню до долара був низьким.
Навіть у Китаї котирування на довгомірний прокат припинили падіння. Там попит також стабілізувався на певному рівні - менш високому, ніж влітку, але більш суттєвим у порівнянні з початком осені, коли трейдерські компанії розвантажували склади, а металургійні компанії, навпаки, нарощували випуск. Правда, експортні котирування на китайську арматуру залишаються досить низькими - на рівні близько $ 650-660 за т FOB.
Судячи з усього, подальше зниження цін на довгомірний прокат на світовому ринку виглядає вже малоймовірним. Принаймні, поки не погіршується загальна обстановка в глобальній економіці.

Віктор Тарнавський
http://www.rusmet.ru/
Ідентифікатор: 9530