Ціни на заготовки на Близькому Сході стабілізувалися, але, схоже, ненадовго

Ціни на заготовки на Близькому Сході стабілізувалися, але, схоже, ненадовго

На початку листопада виробникам заготовок в країнах СНД довелося знову кілька опустити котирування через недостатній попит. Пропозиції на поставку грудневої продукції надходили в останні два тижні на рівні $ 570-580 за т FOB з тяжінням до нижньої межі цього інтервалу. Поки що ці ціни залишаються незмінними незважаючи на слабку купівельну активність.
У першій декаді листопада близькосхідний ринок узяв невелику паузу на святкування Курбан-байраму (6 листопада), але і після її завершення обстановка залишається колишньою. Виробники і трейдери повідомляють, що покупці в країнах Близького Сходу готові купувати тільки невеликі партії продукції (порядку декількох сотень тонн). При цьому, інтерес є, в основному, з боку Туреччини та Єгипту: місцеві компанії готові купувати напівфабрикати приблизно по $ 590 за т CFR. У той же час, країни Перської затоки практично відсутні на ринку з кінця жовтня.
В Ірані внутрішній попит на конструкційну сталь слабкий, ціни на арматуру знижуються, багато компаній відчувають проблеми з фінансуванням, тому обсяги закупівель залишаються мінімальними. На початку листопада повідомлялося про постачання невеликих обсягів російських заготовок за цінами близько $ 640 за т CFR, але зараз ці котирування мають, в основному, віртуальний характер.
Турецькі компанії на початку листопада знизили експортні ціни до $ 590-600 за т FOB, а потім призупинили закордонні продажу, не відновивши їх до цих пір. Зате підвищену активність знову проявляють європейські компанії. Причому, якщо в жовтні основна частка поставок припадала на металургів з країн Південної Європи, то тепер на зовнішні ринки йде, перш за все, латвійська, польська, північноєвропейська продукція вартістю близько $ 575-585 за т FOB.
Судячи з усього, попит на заготовки в країнах Близького Сходу не збільшиться і в найближчі кілька тижнів. У більшості країн регіону будівельна галузь знаходиться в депресивному стані, через це потреба в довгомірної сталевої продукції низька. Інвестори налякані фінансовою та економічною кризою в Європі. При цьому, відсутність рішення європейських проблем, нескінченні дискусії, пропозиції, що обумовлені, в узгодженнях, лише сприяють подальшому поширенню і посиленню несприятливих очікувань. Практично всі учасники ринку вважають, що, принаймні, до кінця поточного року ніяких змін на краще не відбудеться, та й перший квартал 2012 року, швидше за все, буде дуже важким.
Триває зниження цін на далекосхідному ринку довгомірного прокату. Вартість корейських і тайванських заготовок, яка становила в кінці жовтня $ 640-650 за т CFR, скоротилася до близько $ 620-630 за т CFR. В`єтнамські прокатники, кілька місяців відсутні на ринку, відновили закупівлі, але роблять сильний тиск на постачальників, змушуючи їх іти на поступки. За оцінками фахівців, попит на довгомірний прокат у Східній Азії в цілому вище, ніж на Близькому Сході, але надлишок пропозиції приходить до падіння котирувань. Корея в цьому році різко збільшила експорт напівфабрикатів: за перші дев`ять місяців поточного року його обсяг склав 761,2 тис. т, що на 44% перевищує показники аналогічного періоду річної давнини. Крім того, заготовки в країни регіону, часто за демпінговими цінами, постачають російські та турецькі компанії.
Поки експортери заготовок з країн СНД тримають ціни, не дозволяючи їм опуститися нижче $ 570 за т FOB. За словами деяких виробників, даний рівень забезпечує їм лише мінімальну рентабельність, так що при подальшому зниженні випуск буде припинений. Втім, і так більшість заводів працюють зараз не більш ніж з 70%-ної завантаженням. Якщо перед Новим роком покупці все ж таки вирішать прикупити трохи напівфабрикатів в запас, на ринку може виникнути короткочасний дефіцит.
Проте, видається, що ринок заготовок ще не досяг `дна`, хоча і близький до нього. Вже дуже слабким виглядає зараз близькосхідний ринок довгомірного прокату, і навіть передноворічні закупівлі навряд чи щось можуть змінити.

Віктор Тарнавський
http://www.rusmet.ru/
Ідентифікатор: 9556