Ціни на сталеву продукцію в Китаї піднялися

Ціни на сталеву продукцію в Китаї піднялися

Котирування на китайському ринку сталі, досягнувши крайньої точки спаду в кінці жовтня - початку листопада, знову пішли в ріст. Точно так само, і експортні ціни китайських компаній на плоский прокат за останній тиждень додали близько $ 10-20 за т. В середині листопада виробники пропонували гарячекатані рулони по $ 615-620 за т за т FOB проти $ 590-605 за т FOB тижнем раніше, а вартість холоднокатаних зросла від $ 675-690 до $ 690-695 за близько т FOB.
Фахівці пояснюють це підвищення кількома причинами. По-перше, китайські дистриб`ютори до початку листопада витратили велику частину своїх запасів і скористалися зниженням цін до найнижчого рівня більш ніж за рік для їх поповнення. По-друге, в листопаді знову почала дорожчати залізна руда, додавши на спотовому ринку більше 10% за останні два тижні.
По-третє, подіяло розпочате китайськими металургами скорочення випуску. Тільки в жовтні в країні було зупинено для проведення ремонтів та профілактики понад 60 доменних печей. Виплавка стали в останню декаду жовтня була на 14% нижче, ніж рекордний показник початку червня. Усього минулого місяця в країні було вироблено 54,7 млн. т сталі, що на 6,8% менше, ніж у вересні.
Тим не менше, більшість учасників ринку сумніваються в тому, що це зростання буде скільки-небудь тривалим і стійким. Збільшення ділової активності дистриб`юторів, очевидно, матиме короткочасний характер. Обсяг кінцевого споживання сталевої продукції як і раніше залишається відносно низьким і навряд чи істотно зросте в найближчому майбутньому. Китайська економіка явно уповільнює хід. При цьому, проблеми виникають не тільки у підприємств експортної спрямованості.
Зокрема, в жовтні скоротився випуск автомобілів, близько 95% виробництва яких припадає на внутрішній ринок. Усього за десять місяців поточного року китайська автомобілебудівна галузь, що стрімко нарощує потужності в 2008-2010 роках, продемонструвала всього 2,7%-ве зростання. При цьому, випуск більш металомістких комерційних автомобілів навіть скоротився на 7,7% в порівнянні з аналогічним періодом річної давнини.
Не спостерігається прогресу і в будівельній галузі. Уряд Китаю не відмовилося від наміру побудувати 10 млн. `соціальних` будинків, але має намір взяти під більш жорсткий контроль національний ринок нерухомості і добитися зниження цін на неї. Крім того, зменшено фінансування проектів на місцевому рівні.
Про те, що ринкова ситуація як і раніше залишається несприятливою, свідчить і повідомлення компанії Baosteel про зниження грудневих котирувань на плоский прокат на 200-400 юанів ($ 31,5-63) за т. Хоча ціни у Baosteel традиційно були вищими від ринкових, це було сприйнято багатьма аналітиками як ознака продовження спаду.
Нарешті, дії китайських компаній щодо збільшення експортних котирувань йдуть врозріз з ринковою кон`юнктурою. У жовтні китайський експорт сталі скоротився на 9,3% в порівнянні з попереднім місяцем, до 3,82 млн. т, вперше з лютого опинившись нижче 4 млн. т. Попит на сталеву продукцію в азіатських країнах зараз нижче норми - не в останню чергу , через несприятливі погодні умови. Хоча в Азії зараз мав уже бути сухий сезон, в Індокитаї не припиняються дощі, які вже призвели до катастрофічного повені в Таїланді. Серйозні проблеми викликає погана погода і у В`єтнамі, який в останні місяці тое зменшив імпорт прокату.
Крім того, дуже агресивну політику проводять зараз корейські компанії, що зіткнулися з надлишком пропозиції на внутрішньому ринку. Введення в дію більше 12 млн. т на рік нових потужностей в 2010-2011 роках призвів до появи значних надлишків продукції. При цьому, низький курс корейської валюти по відношенню до долара полегшує місцевим компаніям експортні операції. До середини листопада вартість корейських гарячекатаних рулонів впала до $ 600-630 за т FOB, а японські виробники у відповідь були змушені знизити свої котирування до $ 640-660 за т FOB.
Судячи з усього, китайським металургам незабаром доведеться наслідувати приклад сусідів і теж опустити ціни. На внутрішньому ж ринку спад, швидше за все, зміниться, в кращому випадку, стагнацією.

Віктор Тарнавський
http://www.rusmet.ru/
Ідентифікатор: 9566