Спотові ціни на залізну руду різко хитнулися вгору після жовтневого падіння

Спотові ціни на залізну руду різко хитнулися вгору після жовтневого падіння

Спотовий ринок залізної руди в останні місяці проявив просто безпрецедентну волатильність. У жовтні вартість цього матеріалу скоротилася більш ніж на 30%, опустившись в підсумку до найнижчого рівня майже за два роки - $ 125-128 за т CFR для 63,5%-ного індійського концентрату, що експортується в Китай. Проте котирування протрималися на цьому рівні лічені дні, після чого пішов підйом більш ніж на 20% протягом двох тижнів. У середині листопада та ж індійська руда подорожчала до $ 148-150 за т CFR.
При цьому, як падіння цін у жовтні, так і їх різкий підйом у поточному місяці були цілком обгрунтованими. Ситуація на спотовому ринку цілком визначається станом справ у Китаї, який є фактично єдиним покупцем, представленим в даному сегменті ринку, а китайські компанії на початку четвертого кварталу фактично згорнули закупівлі сировини. Металурги скорочували виробництво сталі, реагуючи на падіння внутрішніх цін на прокат, а трейдерські компанії, які закупили значні обсяги матеріалу на початку осені, призупинили угоди, очікуючи, як повернуться події надалі. Доходило до того, що деякі компанії відмовлялися від уже відправлених на їхню адресу партій сировини, особливо, якщо мова йшла про постачання в рамках квартальних контрактів за високими цінами.
Всього в жовтні Китай імпортував 49,9 млн. т руди, на 17,5% менше, ніж у попередньому місяці. Це був найнижчий обсяг імпорту, починаючи з лютого поточного року. Правда, за підсумками десяти місяців обсяг закупівель склав 557,9 млн. т, на 10,9% більше, ніж за той же період рік тому.
Падіння спотових цін до мінімального рівня за 22 місяці в останніх числах жовтня активізувало ринок. Тим більше, що до того часу спад на китайському ринку стали змінився повільним, але цілком певним підвищенням. І тут виявилося, що більшість трейдерів, що діяли на спотовому ринку руди, призупинили операції. Вільного матеріалу на ринку майже не виявилося, так що експортери отримали прекрасну можливість підняти ціни, якою і скористалися. Ажіотажний попит швидко рушив котирування вгору.
Правда, в середині листопада трейдери повідомляли, що багато китайські покупці, які зуміли укласти контракти в першій половині місяця, знову залишають ринок. Так що, не виключено, що підйом швидко перетвориться на новий спад. Зрештою, виробництво сталі в Китаї продовжує скорочуватися. За даними національної металургійної асоціації CISA, в першу декаду листопада в країні щодня виплавлялося менш 1,67 млн. т сталі, тоді як у жовтні цей показник становив 1,76 млн. т в день.
Звичайно, на думку аналітиків, які представляють компанії - експортери сировини, китайським металургам треба накопичити запаси руди на зиму, так що закупівлі найближчим часом не припиняться. Однак, як повідомляють трейдери, в китайських портах вже складовано понад 95 млн. т руди (близько 1,8 місячної потреби), так що нинішня активність імпортерів може незабаром змінитися тривалим періодом затишшя.
У цілому попит на залізну руду з боку Китаю залишається дуже значним. Місцевий видобуток сировини склала в жовтні 132,4 млн. т, що на 41,4% (!) Більше, ніж за той же місяць минулого року, а всього з початку року обсяг виробництва склав більше 1,2 млрд. т. Однак, за оцінками зарубіжних фахівців, в перерахунку на 62%-ний концентрат особливого зростання не спостерігаються. У бразильської корпорації Vale, наприклад, вважають, що цього року Китай зможе забезпечити своїх металургів не більше ніж 350 млн. т концентрату при сукупної потреби близько 1 млрд. т. Тому експортери впевнені в тому, що при всіх коливаннях середній рівень цін на сировину в найближчі кілька місяців буде близький до інтервалу $ 140-160 за т CFR Китай.
Китайські компанії у відповідь на подорожчання руди продовжують піднімати котирування на сталеву продукцію. В останній тиждень прискорилося зростання цін на внутрішньому ринку. При експорті вартість гарячекатаних рулонів за лічені дні зросла до $ 620-625 за т FOB у порівнянні з $ 590-605 на початку листопада, а комерційної товстолистової сталі - до $ 640-650 за т FOB замість колишніх $ 610-620 за т. Проте відносно попиту на сталеву продукцію ні в самому Китаї, ні в азіатському регіоні в цілому поки що не відбулося жодних змін на краще. Так що, якщо покупці найближчим часом не почнуть закуповувати прокат на зиму, ціни на сталеву продукцію і залізну руду мають незабаром знову знизитися.

Віктор Тарнавський
http://www.rusmet.ru/
Ідентифікатор: 9570