На європейському ринку сталі продовжується повільний спад

На європейському ринку сталі продовжується повільний спад

Європейська економіка продовжує все глибше занурюватися в рецесію. За прогнозами німецького Бундесбанку, темпи зростання в єврозоні скоротяться в майбутньому році до 0,5-1% у порівнянні з 1,8% в поточному. А побоювання інвесторів з приводу грецької кризи, високої заборгованості Італії, ослаблення французьких фінансів і можливого виходу деяких країн з єврозони в 2012 році сприяють наростанню песимістичних очікувань інвесторів і промисловців.
Поки зберігає стабільність Німеччина, у якої в поточному році очікується 3%-ний економічний ріст - рекордний показник для нинішнього Євросоюзу. Відповідно, і попит на сталеву продукцію в країні залишається досить високим. Німецький ринок останнім часом притягує постачання прокату з східно-та південноєвропейських країн, адже різниця в цінах по деяких продуктах може бути досить значною. Так, наприклад, вартість товстолистової сталі S355J2 + N може перевищувати в Німеччині 700 євро за т з металобази, тоді як італійські компанії пропонують аналогічну продукцію німецьким покупцям по 590 євро за т EXW або близько 650 євро за т CPT. Арматура перевищує на німецькому ринку 550 євро за т CPT, у той час як у Східній та Південній Європі аналогічна продукція коштує менше 500 євро за т CPT. Втім, споживачі все одно віддають перевагу прокату місцевого виробництва завдяки більш оперативним строками поставки.
По всій Європі дистриб`ютори і кінцеві споживачі купують сталеву продукцію мінімальними партіями. Мабуть, тільки в Німеччині можна говорити про який-небудь накопиченні запасів перед зимовою паузою. В інших країнах ринок, швидше за все, залишиться пасивним і в найближчі кілька тижнів. Навіть оптимісти не очікують ніякого поліпшення, щонайменше, до весни.
Виробники довгомірного прокату в Іспанії та Італії продають більшу частину продукції на зовнішніх ринках - перш за все, в Алжир. Але тамтешні дистриб`ютори вже створили значні запаси продукції і тому не проявляють особливої ​​активності. На початку другої половини листопада котирування на арматури перебували на рівні $ 680-695 за т CFR, причому, покупці вимагали їх зниження до менше $ 675 за т CFR. Втім, обмежений обсяг пропозиції дозволяє металургам сподіватися, що подальшого спаду все ж таки вдасться уникнути.
На ринку плоского прокату європейські компанії також все більше роблять ставку на експорт за межі ЄС, однак їм доводиться знижувати внутрішні котирування. Всі провідні виробники в регіоні вже в тій чи іншій мірі скоротили випуск. Arcelor Mittal, наприклад, зупинила 9 з 25 доменних печей в Європі, причому, дві - назавжди, через що у керівництва компанії виник серйозний конфлікт з профспілками. Останнє оголошення такого роду зробила австрійська компанія Voestalpine, яка визнала, що зменшила завантаження потужностей на 10% і буде розглядати питання про нові скорочення в січні. Тим не менш, у металургів все ще залишаються значні надлишки непроданої продукції, а покупці продовжують чинити тиск на постачальників.
Найнижчі ціни на гарячий прокат в регіоні пропонують в даний час східноєвропейські компанії, що котируються дану продукцію на рівні 430-460 євро за т EXW з постачанням в грудні. На півдні Європи котирування варіюються від 470 до 490 євро за т EXW, а в Німеччині можуть перевищувати 500 євро за т EXW. Як відзначають аналітики, багато компаній зменшили ціни практично до рівня собівартості, проте в першому кварталі 2012 року повинні подешевшати залізна руда і коксівне вугілля, що відкриє можливість для нових поступок. Швидше за все, подальшого зниження цін на сталеву продукцію європейським металургійним компаніям не уникнути.

Віктор Тарнавський
http://www.rusmet.ru/
Ідентифікатор: 9587