Східноазійські компанії знижують ціни на плоский прокат

Східноазійські компанії знижують ціни на плоский прокат

Стан ринку плоского прокату в Азії можна охарактеризувати як хаотичне. Реальні угоди здійснюються в широкому ціновому інтервалі. Їх умови далеко не завжди збігаються з офіційними котируваннями виробників. Попит залишається низьким, тоді як багато металургійних компаній прагнуть до Нового року розпродати надлишки продукції і запекло конкурують один з одним.
Найбільш послідовну політику проводять, мабуть, китайські компанії. Підвищивши в середині листопада експортні котирування, вони продовжують в цілому їх дотримуватися. Гарячекатані рулони пропонуються в останній тиждень по $ 610-620 за т FOB, холоднокатані - по $ 690-700 за т FOB, а комерційна товстолистова сталь - по $ 630-640 за т FOB. В принципі, це на $ 5-10 за т нижче, ніж після підвищення, але на подальші поступки китайці поки не йдуть.
Однак позиції китайських компаній видаються вельми уразливими. По-перше, після двотижневого підйому знову пішли вниз спотові котирування на залізну руду, збільшення яких було одним з головних обгрунтувань подорожчання китайського прокату. Тільки за останній тиждень руда подешевшала на 7%. По-друге, слабкість спостерігається і на китайському внутрішньому ринку. Китайські промисловці зазнають втрат через скорочення замовлень з боку західних клієнтів, а ціни на прокат в країні знову повільно знижуються.
Нарешті, по-третє, все більш агресивно поводяться на регіональному ринку постачальники плоского прокату з інших азіатських країн - Кореї, Японії та Індії. У Кореї обсяг пропозиції сталевої продукції за останній рік різко зріс завдяки введенню в дію ряду нових виробничих ліній. Національна економіка, що переживає рецесію, не в змозі використати всю вироблену продукцію. За даними трейдерів, складські запаси плоского прокату знаходяться в країні на високому рівні. Місцеві постачальники надають великі знижки, продаючи, наприклад, гарячекатані рулони по $ 680-720 за т EXW, але їхні пропозиції не викликають особливого інтересу. В результаті надлишки відправляються на експорт. Корпорація Posco, зокрема, в третьому кварталі відправила за кордон більше 3,6 млн. т сталі, що на 24,5% більше, ніж у попередньому кварталі.
При цьому, попит на сталеву продукцію повсюдно невисокий. До загальних проблем, викликаним економічним спадом в західних країнах, додалося повінь в Таїланді, яке вразило центральний промисловий район країни. Через це корейським компаніям, щоб знайти покупців, доводиться дуже сильно зменшувати ціни. Офіційно експортери пропонують гарячекатані рулони по $ 620-630 за т FOB, але трейдери повідомляють про угоди на рівні $ 600-620 за т CFR, що навіть трохи нижче, ніж в українських та європейських постачальників, котирують свою продукцію по $ 620-630 за т CFR. Корейські холоднокатані рулони пропонуються в Індію і країни Південно-Східної Азії за $ 730-760 за т CFR, але деякі угоди укладалися і з розрахунку менше $ 700 за т CFR. Posco знизила котирування на толстолістовую сталь до $ 600 за т FOB.
Ненабагато вище ціни і на японський прокат. Щоб залучити клієнтів, японські компанії також змушені знизити котирування на гарячекатані рулони для покупців в Азії та Латинській Америці до $ 620-630 за т FOB. Провідні металургійні корпорації країни Nippon Steel і JFE Steel повідомили про скорочення виробництва - відповідно на 1,05 млн. т з жовтня по березень 2012 року і на 300 тис. т в четвертому кварталі. Про зменшення завантаження потужностей на 20% в грудні заявила і тайванська компанія China Steel. Також вона зменшила внутрішні котирування на січень-лютий, у середньому, на 7%.
Індійські компанії користуються сприятливим для них зниженням курсу рупії по відношенню до долара. Це дозволило металургам опустити ціни на гарячий прокат до $ 590-600 за т FOB. У той же час, імпортна продукція втрачає конкурентоспроможність на місцевому ринку. За оцінками імпортерів, в даний час має сенс купувати гарячекатані рулони з поставкою в січні не дорожче ніж по $ 600 за т CFR. Поки ніхто з постачальників не готовий надати такі умови.
Очікування азіатських металургів на грудень залишаються песимістичними. На їхню думку, ринок найближчим часом так і залишиться розбалансованим, а ціни будуть продовжувати ковзання вниз. Втім, як сподіваються виробники, в грудні котирування досягнуть свого мінімального рівня, а потім можна буде розраховувати на збільшення попиту і цін завдяки активізації покупців перед новорічними святами за християнським і китайському (23 січня) календарем.

Віктор Тарнавський
http://www.rusmet.ru/
Ідентифікатор: 9598