Ціни на заготовки на світовому ринку продовжують повільно знижуватися

Ціни на заготовки на світовому ринку продовжують повільно знижуватися

Успішно розпродавши листопадову продукцію, виробники заготовки в країнах СНД при підготовці пропозицій на грудень кілька підвищили ціни, довівши їх до $ 575-580 за т FOB. На користь збільшення близько $ 5-10 за т в порівнянні з першої половини листопада говорили такі фактори як кілька збільшився попит на напівфабрикати в Туреччині та країнах Леванту, наближення святкової паузи і призупинення спаду на близькосхідному ринку металобрухту. Крім того, металургійні компанії скоротили обсяг випуску. Зокрема, в Україні обсяг виробництва товарних заготовок в листопаді оцінюється приблизно в 500-510 тис. т, що на 20% менше, ніж у попередньому місяці.
Протягом двох тижнів експортерам вдалося отримати замовлення приблизно на 60-70% своєї грудневої продукції, але для отримання нових контрактів їм все ж таки довелося злегка опустити ціни. До кінця листопада вартість заготовок виробництва СНД скоротилася до близько $ 565-575 за т FOB. За деякими даними, в країни Перської затоки, раніше не виявляли інтересу до закупівель російських або українських напівфабрикатів, дана продукція продавалася і менш ніж за $ 565 за т FOB. Замовлення на січень виставляються з розрахунку $ 560-570 за т FOB.
Здешевлення заготовок викликано, насамперед, слабкістю близькосхідного ринку довгомірного прокату. Незважаючи на наближення кінця року регіональні прокатні компанії поки утримуються від поповнення запасів. Практично відсутня на ринку такої традиційно великий покупець російських напівфабрикатів як Іран. Будівельна галузь країни зазнає сильний спад. До того ж, через міжнародних санкцій отримання платежу від іранської компанії перетворилося на вельми нетривіальну задачу. Деякі російські експортери зменшили ціни на заготовки для Ірану до $ 580-595 за т FOB у порівнянні з більш $ 600 за т в першій половині листопада, але поки успіху не мають.
На ринку посилилася конкуренція з боку інших постачальників. Турецькі виробники заготовок знизили внутрішні та експортні котирування на напівфабрикати до близько $ 580-590 за т EXW / FOB і тим самим сприяли різкому скороченню обсягів імпорту. Досить високу активність проявляють і європейські компанії. Завдяки низьким курсом євро по відношенню до долара вони можуть пропонувати заготовки по $ 605-620 за т FOB, орієнтуючись, при цьому, не тільки на традиційні для себе північноафриканські ринки, а й на країни Леванту і `чорної` Африки.
У Східній Азії ціни на заготовки до останнього часу знижувалися. Негативний вплив на попит надавала економічна депресія в ряді країн регіону, а додатковим несприятливим фактором були тривалі дощі, що йдуть в розпал сухого сезону. Регіональні ціни на заготовки також успішно збивали японські і російські виробники, на початку другої половини листопада пропонували дану продукцію по $ 600 за т CFR Корея. Іншим постачальникам довелося опустити котирування до близько $ 620-630 за т CFR.
В черговий раз знизивши ціни, металурги знову сподіваються на те, що вже ця поступка, нарешті, стане останньою. Як очікується, на початку нового року попит все-таки піде вгору, що дозволить зупинити ціновий спад. Крім того, в грудні прогнозується невелике підвищення цін на металобрухт. Нарешті, свою роль має відіграти й обмеження обсягів пропозиції.
В принципі, можна припустити, що світовий ринок довгомірного прокату близький до досягнення `дна`. Однак протягом всього останнього місяця це `дно` чомусь провалюється все нижче. Ймовірно, в складній економічній ситуації в Європі і в світі у споживачів сталевої продукції все ще переважають негативні очікування. Швидше за все, до зростання котирувань вони ще не готові.

Віктор Тарнавський
http://www.rusmet.ru/
Ідентифікатор: 9604