На американському ринку плоского прокату оголошено нове підвищення цін

На американському ринку плоского прокату оголошено нове підвищення цін

У порівнянні з усе глибше занурюються в кризу Європою та Східної Азії США в останні кілька тижнів справляють враження справжнього оазису благоденства. За останніми турботами відійшли далеко на другий план розбіжності між президентом США і Конгресом про методи зниження темпів зростання державного боргу, обсяг якого нещодавно перевищив позначку $ 15 трлн. Долар знову виглядає найбільш стабільною і надійною валютою. Економіка показує цілком пристойні темпи зростання, а в деяких галузях спостерігається навіть справжній підйом.
Серед цих галузей і такі металомісткі як нафтогазовий сектор (у країні продовжує зростати видобуток нафти і газу, що сприяє розширенню попиту на труби), енергетика, автомобілебудування, виробництво промислового устаткування. Американські дистриб`юторські компанії приступили до поповнення запасів перед кінцем року. При цьому, очікуване в грудні-січні подорожчання металобрухту полегшує для металургів завдання зі збільшення вартості сталевої продукції.
У першій половині листопада всі провідні виробники плоского прокату в США анонсували підвищення цін на $ 30-50 за коротку т ($ 33-55 за метричну т). Ця акція вдалася лише частково: котирування на гарячий прокат зросли приблизно на $ 20 за т, досягнувши $ 715-730 за метричну т EXW. Однак наприкінці місяця ряд компаній - серед них, зокрема, були Severstal North America, Nucor і Arcelor Mittal - оголосили про новий підйомі на $ 30-40 за коротку т. За словами металургів, вони прагнуть довести вартість гарячекатаних рулонів до близько $ 690-700 за коротку т ($ 761-772) EXW.
Реакція більшості споживачів на друге за місяць підвищення котирувань було дуже стриманим. Хоча дистриб`ютори визнають, що ціни на сталеву продукцію в країні, дійсно, виростуть. Попит останнім часом знаходиться на досить високому рівні, а от запаси у покупців підходять до кінця. Більшість з них активно розміщують замовлення на січень.
Правда, ті ж самі покупці прогнозують, що зростання цін на плоский прокат в США буде нетривалим, а на початку майбутнього року котирування можуть знову гойднутися вниз. Нинішнє пожвавлення має очевидний короткостроковий характер. Як тільки дистрибуторські компанії поповнять запаси, вони призупинять закупівлі. Крім того, з підвищенням цін американські виробники будуть стикатися з більш сильною конкуренцією з-за кордону.
В останні кілька місяців американські дистриб`юторські компанії дуже неохоче укладали угоди з іноземними продавцями, побоюючись ризику, що виникає внаслідок занадто тривалих термінів постачання. Виключення робилося тільки для дуже затребуваною в США товстолистової сталі завдяки дуже значній різниці в ціні між національною та імпортною продукцією - до $ 150-200 за т. Проте у зв`язку з подорожчанням інших видів плоского прокату на внутрішньому ринку інтерес до імпорту зріс. Так, наприкінці листопада повідомлялося про пропозиції на поставку російських гарячекатаних рулонів по $ 670-690 за т CFR, китайських холоднокатаних по $ 760-785 за т CFR, італійської оцинкованої сталі менш ніж по $ 800 за т CFR. У той же час, американські компанії, що експортували гарячий прокат в Південну Америку, скаржаться на зростання конкуренції з боку бразильських та європейських постачальників.
Фахівці відзначають ще одну слабкість американського ринку плоского прокату: надлишкові обсяги пропозиції. В кінці жовтня - початку листопада деякі компанії, готуючись до підвищення цін, обмежили обсяги випуску і оголосили про більш тривалих, ніж зазвичай, різдвяно-новорічних канікулах. Але після того як котирування таки поповзли вгору, металурги почали знову нарощувати обсяги виробництва. Зараз, в умовах підвищеного попиту, це поки не відчувається, але в січні ринок, швидше за все, знову просяде.

Віктор Тарнавський
http://www.rusmet.ru/
Ідентифікатор: 9614