На світовому ринку металобрухту почалося зростання цін

На світовому ринку металобрухту почалося зростання цін

Незважаючи на кризу традиційний зимовий підйом цін на світовому ринку металобрухту, очевидно, відбудеться і в поточному році. В кінці листопада практично у всіх регіонах одночасно відбулося зростання купівельної активності. Металургійні компанії, до цього купували лише мінімальні обсяги брухту протягом майже трьох місяців, перед початком зими все ж повернулися на ринок, щоб створити запаси на найближчий час.
Мабуть, вирішальним фактором для середземноморського ринку металобрухту стало відновлення закупівель з боку іспанських і італійських компаній. Протягом жовтня і практично всього листопада місцеві ринки були практично паралізовані внаслідок скорочення обсягів виплавки стали на електросталеплавильних підприємствах. Так, в Іспанії компанії Arcelor Mittal і Celsa зупинити три ЕДП. Проте, до кінця листопада залишилися на ринку міні-заводи вичерпали резерви металобрухту і приступили до їх поповнення. Завдяки цьому вартість брухту HMS 1 & 2 (80:20) при постачанні в Іспанію підскочила від 270-275 євро за т CFR в середині листопада до 285-290 за т CFR до початку грудня.
Подорожчання металобрухту в Південній Європі автоматично викликало збільшення котирувань при поставках до Туреччини. Якщо на початку третьої декади листопада деякі європейські трейдери були готові продавати свій матеріал HMS 1 & 2 (70:30) менше ніж по $ 390 за т CFR, то до кінця місяця стався підйом до більш $ 405 за т CFR. Аналогічним чином зросли ціни і на чорноморський лом А3: від $ 400-405 за т CFR в середині листопада до $ 415 за т CFR і більше в кінці.
Турецькі металургійні компанії до недавнього часу обмежувалися спорадичними закупівлями недорогого європейського сировини, проте зростання цін викликав у них стурбованість. Протягом минулого тижня обсяги закупівель різко зросли, що, власне, і дало постачальникам можливість підняти котирування. При цьому, у трейдерів був орієнтир у вигляді американського металобрухту HMS 1 & 2 (80:20), подорожчав при поставках до Туреччини до близько $ 425 за т CFR.
Американські компанії почали піднімати котирування на металобрухт вже в другій декаді листопада. Після падіння цін на цей матеріал на внутрішньому ринку в листопаді в середньому на $ 30 за т в грудні прогнозували зростання. За попередніми даними, вартість брухту в США, дійсно, збільшилася на $ 15-20 за т. Місцеві металургійні компанії теж дуже активно створюють запаси на зиму. Крім того, розширився попит з боку азіатських покупців, які в другій половині листопада також почали відновлювати закупівлі імпортного матеріалу.
До недавнього часу `слабкою ланкою` на азіатському ринку металобрухту була Японія. Проблеми з експортом та економічний спад призвели до скорочення обсягів виплавки стали і обрушили внутрішні ціни на лом Н2 до трохи більше $ 300 за т з доставкою (враховуючи високий курс ієни по відношенню до долара). Однак у середині листопада японські компанії почали великомасштабні закупівлі сировини, розраховуючи на прискорення відновлювальних робіт у районах, постраждалих від землетрусу і цунамі в березні цього року. Внаслідок цього ціни на металобрухт знову пішли вгору, а експортні котирування підскочили від $ 350-360 за т FOB в крайній точці спаду до $ 375-380 за т FOB в кінці листопада.
Побоювання з приводу подальшого зростання цін на сировину стимулювали зростання закупівель з боку покупців на Тайвані, в Кореї і країнах Південно-Східної Азії. Американський лом HMS 1 & 2 (80:20) в контейнерах вже пропонується по $ 420-430 за т CFR, а пропозиції на поставку великотоннажних партій матеріалу варіюються між $ 445 і $ 460 за т CFR. При цьому, на ринок поки не повернулися китайські компанії.
Судячи з усього, зростання цін на металобрухт буде нетривалим. Споживачі створюють запаси на найближчі один-два місяці і, як тільки це завдання буде вирішено, знову залишать ринок. Тим не менш, взимку вартість брухту, очевидно, буде відносно високою, і це повинно покласти край спаду на ринку довгомірного прокату. Принаймні, турецькі металурги вже оголосили про підвищення цін на заготовки і арматуру на $ 10 за т. Залишилося дочекатися реакції покупців.

Віктор Тарнавський
http://www.rusmet.ru/
Ідентифікатор: 9623