Постачальники плоского прокату в країни Близького Сходу змушені знову трохи опустити котирування

Постачальники плоского прокату в країни Близького Сходу змушені знову трохи опустити котирування

На близькосхідному ринку плоского прокату без змін. Попит залишається слабким, тому що споживачі і дистриб`ютори прагнуть завершити рік з мінімальними складськими запасами. А фінансова криза в країнах Євросоюзу і невизначені перспективи на початок майбутнього року змушують їх проявляти обережність і щодо січневих закупівель. Судячи з усього, пожвавлення в регіоні відбудеться не раніше січня.
Активність у придбанні імпортного плоского прокату виявляють, в основному, виробники труб. Однак, при цьому, вони продовжують чинити тиск на постачальників, змушуючи їх іти на нові поступки. В результаті ціни на листову сталь російського і українського виробництва на початку грудня знову трохи знизилися.
Найбільшу поступливість проявляють, як звичайно, українські меткомбінати ММК ім.Ілліча й `Запоріжсталь`, що випускають великі обсяги комерційних гарячекатаних рулонів, призначених, в основному, для іноземних покупців. Посиленню їх позицій на зовнішньому ринку не допомагає поки навіть скорочення випуску. Залишки грудневого гарячого прокату і невеликі партії січневого матеріалу пропонуються заводами по $ 550-555 за т FOB, що приблизно на $ 20-30 за т менше, ніж у російських виробників. Холоднокатані рулони котируються на рівні від $ 665 за т FOB в українських компаній до більш $ 685 за т у російських.
Плоский прокат з СНД користується попитом, насамперед, у США та країнах Латинської Америки, де відносно високі імпортні ціни роблять імпортну продукцію цілком конкурентоспроможною. Крім того, українські гарячекатані рулони надходять виробникам труб в Туреччині та країнах Перської затоки, щоправда, за дуже низькими цінами. Російська продукція поставляється в країни Східної Азії, конкуруючи з китайською і корейською. При цьому, вартість російського гарячого прокату на Далекому Сході становить близько $ 610-620 за т CFR. У той же час, поставки в Іран практично повністю блоковані з-за проблем з оплатою. Невеликі партії плоского прокату з СНД надходять до країн Європи, проте ціни в цьому регіоні не вище, ніж у Туреччині і, як правило, не перевищують $ 570 за т FOB / DAP для гарячекатаних рулонів.
Знижувати ціни на листову сталь на початку грудня довелося практично всім регіональним виробникам. Внаслідок різкого скорочення імпорту з боку Туреччини і південноєвропейських країн в Середземномор`ї і на Близькому Сході спостерігається надлишок пропозиції плоского прокату. Попит на цей матеріал, в принципі, є, проте споживачі успішно збивають ціни. Так, вартість турецьких і єгипетських гарячекатаних рулонів скоротилася до близько $ 610-620 за т FOB. На внутрішньому ринку Туреччини котирування на гарячий прокат також були знижені на початку грудня до $ 615-630 за т EXW. При цьому, компанія Colakoglu повідомила про зменшення завантаження свого стану гарячої прокатки.
Дуже високу активність на регіональному ринку проявляють європейські компанії. Так, румунські гарячекатані рулони пропонуються до Туреччини по $ 600-610 за т CFR (причому, продукція з країн ЄС, на відміну від російської та української, не обкладається імпортним митом), а італійські - до країн Леванту і Перської затоки менше ніж по $ 600 за т CFR.
Деякі металургійні компанії сподіваються на те, що з початком Нового року попит на їхню продукцію в країнах регіону зросте. Однак ринок, швидше за все, ще не пройшов через крайню точку спаду.

Віктор Тарнавський
http://www.rusmet.ru/
Ідентифікатор: 9634