Новий концепт для здешевлення офшорних вітряних турбін
Фото windflip.com

Новий концепт для здешевлення офшорних вітряних турбін

Щоб вивести офшорні вітряні турбіни на комерційну основу, багато хто працює над створенням різних концепцій, які дозволили б зробити установку простіше і дешевше.

Однією з таких концепцій є баржа `WindFlip`, яка дозволяє повністю збирати вітрову турбіну на суші. Відпадає необхідність кваліфікованих спеціалістів для складання турбін на морі, щоб закріпити їх на великих глибинах.

Баржа була розроблена для плаваючих вітряних турбін `Hywind` норвезької енергетичної компанії `Statoil`, плавуча споруда яких складається з сталевого циліндра заповненого баластом з води і каміння та знаходиться під водою на глибині 100 метрів. `Hywind` прикріплений до морського дна тросами в трьох точках. `Hywind` була запущена компанією в 2010 році для збору даних та перевірки, як вітер і хвилі впливають на структуру. Випробування триватимуть і в 2012 році з метою отримання додаткових даних для оптимізації наступного покоління плаваючих турбін.

Розміри баржі `WindFlip` становлять 100 метрів в довжину і 30 метрів завширшки. Вона здатна транспортувати 65 метрові `Hywind` на 15 МВт годин в повністю зібраному вигляді. На місці прибуття `WindFlip` починає з корми поступово заповнюватися водою (27 відсіків), тим самим встановлюючи турбіну у вертикальному положенні. Потім вона відпускає кріплення і відходить від турбіни, дозволяючи її закріпити на морському дні.

Закачування стисненого повітря у відсіки баржі дозволяє повернути її в горизонтальне положення і вона готова для буксирування наступного вантажу.
Ідентифікатор: 9696