Ощадбанк буде роздавати кредити для покупки доступного житла
Світлана Манькут для BAU.ua

Ощадбанк буде роздавати кредити для покупки доступного житла

В Мінрегіоні повідомили, що на сьогоднішній день, поки тільки Ощадбанк виявив бажання взяти участь у програмі `Доступного житла`, яка передбачає видачу кредитів на покупку квартир по 3% річних у гривні на 10-15 років.

Зараз у банку вивчають постанову Кабінету Міністрів і до 13 травня планують розробити перелік необхідних документів для позичальників.

Якщо спочатку в програмі могли взяти участь лише люди, які стоять в черзі на житло, то зараз це обмеження зняте, також передбачена покупка житла в будь-якому регіоні України, а не тільки за місцем прописки.

У постанові № 343 від 25 квітня 2012 зазначено, що максимальний розмір кредиту буде в розмірі похідною показника нормативної площі житла (НПЖ) на його розрахункову вартість (РВЖ), при обов`язковому внеску не більше 25%.

Показники НПЖ складають:
- Для одиноких людей або сім`ї з двох осіб - 40 кв. м;
- Для сім`ї з трьох і більше осіб - 58 кв. м.

РВЖ, залежно від місця приписки, встановлено:
- Київ - 7 тис. грн. за 1 кв. м.
- Сімферополь, Севастороль, міста Київської області та інші обласні центри України - 5 тис. грн. за 1 кв. м.
- Інші населені пункти - 4 тис. грн. за 1 кв. м. (при розташуванні в радіусі 15 км від обласного центу вартість може вирости на 10%).

РВЖ і НПЖ не повинні перевищувати 25%. В іншому випадку надлишок часткової компенсації не підлягає і позичальник оплачує різницю за свій рахунок.

У цьому році на програму виділено 1 млрд. грн. і Кабінетом Міністрів заплановані обсяги в розмірі 30 тис. квартир, які підуть на забезпечення житлом черговиків.
Ідентифікатор: 9906