Ізоляція з деревної кори збирає нагороди
Photl.com

Ізоляція з деревної кори збирає нагороди

Науковий-дослідний цент Фрайбурга розробив ізоляційну піну з використанням екстракту з деревної кори, яка отримала звання «German High Tech Champion» в категорії «зелені будівлі». Керівник проекту, професор Marie-Pierre Laborie факультету лісових та екологічних наук Університету Фрайбурга, з колегами професорами Antonio Pizzi і Alain Celzard з французької Університету де-Лотарингії отримають приз 15 000 євро.

Проект полягає у виробництві жорстких пінопластів з використанням таніну, з`єднання якого міститися в корі дерева, яка залишається, як правило, побічним продуктом в лісовій промисловості.

Піна має хороші ізоляційні та вогнестійкі властивості. Область застосування розробки - ізоляційний матеріал для будівель і формованих деталей автомобіля. Крім того, дослідницька група стверджує, що матеріал можна використовувати в якості каталізатора і фільтра для важких металів та в якості заміни пакувальних матеріалів. Після застосування, піну можна буде утилізувати в біопаливо.

Як повідомляє професор Marie-Pierre Laborie, метою проекту є «полегшення навантаження на навколишнє середовище за рахунок збільшення корисності дерева та надання альтернативи нафтової основи піни».

Піна, зроблена в лабораторії, використовує танін, фурфуріловий алкоголь і розчинники: діетиловий ефір з формальдегідом в якості агента, що зшиває. Дослідники також шукають менш шкідливий для навколишнього середовища природний сшивающий агент, щоб замінити в майбутньому формальдегід. Вчені намагаються використовувати тільки натуральну сировину, а в ідеалі - відходи.
Ідентифікатор: 10317