HeidelbergCement нагородили проекти з відновлення рослинного покриву відпрацьованих кар`єрів
Олена Сердюк для BAU.ua

HeidelbergCement нагородили проекти з відновлення рослинного покриву відпрацьованих кар`єрів

16 листопада 2012 відбулася церемонія нагородження науково-дослідних проектів, які спрямовані на відновлення фауни відпрацьованих кар`єрів. Міжнародний конкурс the Quarry Life Award був запущений компанією HeidelbergCement в цьому році вперше. Україна була включена в перелік 18 країн, де проходив конкурс. В цілях the Quarry Life Award підтримка і розвиток нових ідея, спрямованих на підтримку і відновлення місцевої флори і фауни на відпрацьованих територіях.

Як було відзначено на церемонії, Україна прийняла дуже активну участь у конкурсі. На розгляд компетентної комісії в березні цього року були подані 20 проектів, п`ять з яких пройшли у фінал. За правилами конкурсу, національні проекти-фіналісти беруть також участь і в міжнародному конкурсі, переможці якого будуть оголошені в грудні цього року.

Робота над проектами-фіналістами тривала в середньому шість місяців на базі кар`єрів компанії `ХайдельбергЦемент Україна` - Жовтокам`янського (Дніпропетровська обл.), Ольшаніцького (Київська обл.) та кар`єру `Основной` (Донецька обл.). Автори проектів вивчали флору обраних кар`єрів, складали видовий перелік рослин, аналізували динаміку природного відновлення рослинного покриву. Матеріали, зібрані на виїздах в кар`єри, дозволили підтвердити висунуті теорії, спрогнозувати динаміку, а також розробити методи прискорення відновлення фауни і тим самим поліпшення екологічної ситуації на типових промислових об`єктах.

Перше місце в конкурсі `the Quarry Life Award` було віддано проекту `Створення транспортабельних центрів біорізноманіття в Жовтокам`янському кар`єрі`, який проведений під керівництвом групи наукових співробітників та інженерів Криворізького ботанічного саду та Інституту проблем природокористування та екології НАН України, м. Дніпропетровськ. Призерам було вручено премію в розмірі 5000 євро.
У рамках підготовки проекту були проведені випробування нової технології - створення мобільних центрів з колекції різних рослин. Створювалися мікросистеми зі своєю фауною і мікроорганізмами, які розміщали в різних районах видобутку корисних копалин. Після того, як рослини з контейнера поширюються далі на висадженої території, контейнер можна перенести на іншу ділянку. Така технологія дозволяє прискорити відновлення рослинного покриву. Її можна застосовувати паралельно з видобутком сировини.
Також цей проект став переможцем за результатами голосування серед всіх учасників конкурсу по всьому світу.

До складу національного журі the Quarry Life Award в Україні увійшли авторитетні фахівці у своїй галузі із провідних вузів України, представники громадських організацій, а також представники компанії `ХайдельбергЦемент Україна`:
- Пахомов Олександр Євгенович, декан факультету біології, екології та медицини Дніпропетровського національного університету. Професор, Заслужений діяч науки і техніки України, академік Української академії наук, академік Української екологічної академії наук.
- Берзіна Світлана Валеріївна, Президент Всеукраїнської громадської організації `Жива планета`.
- Гассе Віктор Якович, завідувач кафедри зоології та екології Дніпропетровського національного університету. Кандидат біологічних наук, доцент.
- Безуський Алла Герасимівна, доцент кафедри біології Національного університету `Києво-Могилянська академія`, кандидат біологічних наук.
- Дикий Євген Олександрович, старший науковий співробітник наукового центру екомоніторингу та біорізноманіття мегаполісу НАН України, кандидат біологічних наук.
- Яремченко Ольга Анатоліївна, заступник директора Українського товариства охорони птахів - партнера BirdLife International в Україні, кандидат біологічних наук.
- Карел Оклештек, Голова Правління ПАТ `ХайдельбергЦемент Україна`, почесний голова журі.
- Железняк Олександр Володимирович, головний гірник, ПАТ `ХайдельбергЦемент Україна`.

Компанія `HeidelbergCement` повідомила, що проведення the Quarry Life Award стане традицією і запросила університети і наукові лабораторії взяти участь у конкурсі наступного року.
Ідентифікатор: 10328