Ринок піднімає вимоги до генпідрядної організації
Фото: SOLID Group

Ринок піднімає вимоги до генпідрядної організації

Високотехнологічні об`єкти нерухомості, наприклад, центри обробки даних, підвищують вимоги до генпідрядної організації. Такі організації повинні бути компетентні не тільки в будівництві, але і в інженерії. Про це розповіли під час прес-сніданку, організованого СК «Солід» 30 січня 2013 року.

Перехід на цифрові технології тягне за собою зростаючу потребу в центрах обробки даних. При зведенні таких об`єктів необхідно враховувати різні аспекти експлуатації ще на етапі проектування. Наприклад, для стабільної роботи серверної частини центру необхідно забезпечити систему охолодження і відведення тепла. Оскільки мова йде не про два-три сервери, то, відповідно, така система повинна бути потужною. І тут спливає такий фактор, як вібрації кліматичного обладнання, вимоги до яких потрібно закласти в проект будівлі.

Розгляд одного моменту з реалізації високотехнологічного об`єкту показало, що важливу роль в успішному здійсненні відіграє гармонійна взаємодія між будівельною та IT компаніями. І роль координатора може взяти на себе генпідрядна організація.

Як зазначив Олексій Шлімовіч, директор з розвитку «Октава Капітал»: «Замовник дивиться з точки зору вирішення своїх бізнес-задач. Для нього важливо отримати закінчений об`єкт з усіма складовими. І хоча відсоток будівельної частини в реалізації, наприклад, ЦОДа, як правило, не перевищує 10%, нести відповідальність за проект в цілому повинна саме генпідрядна організація, оскільки вона виступає тією сполучною ланкою, яка забезпечує грамотну координацію всіх субпідрядників».

До високотехнологічним об`єктам нерухомості Олексій Шлімовіч відносить будівлі, де частка витрат на інженерні та IТ системи складає більше 40% від загальної вартості проекту. Для його втілення в життя потрібно провести будівельні роботи, закупівлю обладнання, монтаж інженерних і IT систем. І успішне зведення, здача в експлуатацію та використання залежатимуть від гармонійної взаємодії всіх сторін, що потребують координації багатьох суміщених робіт. Ось чому, висока компетентність і професіоналізм генпідрядної організації буде грати величезну роль.
Ідентифікатор: 10484