Експерти про необхідність ізоляції
Фото: BAU.ua
Якість нашого життя залежить від якості приміщень, в яких ми знаходимося.

Експерти про необхідність ізоляції

29 травня фахівці компаній «Кнауф Інсулейшн Україна», «URSA Україна» і «Сен-Гобен Будівельна Продукція України» розповіли все про мінераловатну ізоляцію під час тренінгу «Утеплення: від А до Я». Організатором заходу виступив Комітет ЄБА з виробництва мінераловатної ізоляції.

Як зазначила Ганна Духно, менеджер з розвитку бізнесу компанії «Кнауф Інсулейшн Україна», за загальноєвропейськими підрахунками, 40% споживаної енергії припадає на будівлі та половину цієї енергії можна зберегти завдяки теплоізоляції, але це мають бути комплексні заходи. Йдеться про всі неутеплені елементи будівлі, через які йде тепло:
- Стіни 35%
- Покрівля 25%
- Підлога 15%
- Двері 15%
- Вікна 10%.
Роботи з утеплення дозволять знизити експлуатаційні витрати і створити комфортні умови в приміщеннях. Це не тільки збереження тепла взимку, але і прохолоди влітку.

Максим Серебренников, технічний консультант «URSA Україна», у своїй доповіді зупинився на принципах вибору теплоізоляційних матеріалів, які слід підбирати з урахуванням архітектурно-будівельних рішень, кліматичних впливів і навантажень. Облік всіх цих факторів дозволить підібрати правильне рішення.

Головною характеристикою ізоляційних матеріалів є теплопровідність. На упаковках можна побачити різні теплопровідності:
- λ10 отримана в «сухих» лабораторних умовах при температурі 10 0С у відповідності з методикою європейського DIN 52613. Найбільш часто зустрічається на ринку.
- λ25 - «сухі» лабораторні умови при 25 0С (ГОСТ 7076-99).
- λА отриманий в умовах наближених до реальних: при 25 0С і вологості зразка 2%.
- λБ - при 25 0С і вологості зразка 5%.
- λD - декларована теплопровідність.

Також, важливою характеристикою є довговічність матеріалу, яка визначається за методикою ДСТУ Б В.2.7-182: 2010. У нашому законодавстві вказано, що термін ефективної експлуатації повинен бути мінімум 25 років. У скловолоконних матеріалів цей показник досягає 50 років.

Тетяна Туранова, керівник проектів маркетингових комунікацій «Сен-Гобен Будівельна Продукція Україна», розвінчала міфи, з якими доводиться боротися фахівцям компанії і продавцям мінераловатної ізоляції. Наприклад, що утеплювач зі скловолокна - це неекологічно.

До складу скловолокна входять: пісок, сода, склобій і сполучні, які в готовій продукції повністю хімічно нейтральні. Безпека матеріалу підтверджують вітчизняні та європейські санітарно-гігієнічні висновки та сертифікати.

Експерти стверджують, що раціональне використання теплоізоляційних матеріалів у будівництві дозволяє зберегти тепло і зменшити витрати на опалення на 50-70%.
Ідентифікатор: 10965