Українська Рада з Зеленого Будівництва провела навчальний семінар для архітекторів
Фото: Кнауф Інсулейшн Україна

Українська Рада з Зеленого Будівництва провела навчальний семінар для архітекторів

4 липня відбувся семінар для архітекторів, девелоперів і генеральних підрядників, організований Українською Радою з Зеленого Будівництва (UaGBC), присвячений перевагам зведення будівель по «зеленим» стандартам.

Спікери у своїх виступах розповіли про стійку архітектуру та будівництво, про важливість і особливості впровадження «зелених» принципів у проектуванні та зведенні будинків і споруд.

Міхаель Дакс, директор DGNB International System - підрозділ Німецької Ради з Зеленого Будівництва - у своєму виступі акцентував увагу присутніх на необхідності скорочення споживання енергоресурсів для заощадження клімату та скорочення викидів СО2. Учасники заходу були ознайомлені зарубіжною практикою будівництва пасивних будинків, а також СО2-нейтральних будинків, і будівель, здатних самостійно виробляти більше енергії, ніж вони споживають.

Вольфганг Лукашеко, керівник напрямку сталого розвитку компанії DELTA Holding (Австрія), розповів про важливість впровадження принципів зеленого будівництва ще на етапі проектування і розробки концепції будівлі. За його словами, важлива роль у розвитку стійкої архітектури та будівництва відведена саме архітекторам і проектувальникам. На їхніх плечах лежить значна відповідальність, їх мета не тільки створити енергоефективну будівлю, що відповідає вимогам міжнародної сертифікації, а й вести постійний діалог із замовником, переконуючи його в потрібності прямування міжнародним стандартам «зеленої» сертифікації.

Станіслав Шульга, виконавчий директор Української Ради з Зеленому Будівництву (UaGBC) розповів про особливості управління проектами зеленого будівництва та етапах роботи «зеленого» аудитора. Станіслав Шульга також підкреслив, що отримання «зеленого» сертифіката будівлі відбувається після введення в експлуатацію та проведення всіх необхідних тестів. Спікер також зазначив, що в Україні вже розпочато процес сертифікації двох об'єктів нерухомості за системою DGNB. У сертифікації цих проектів бере участь компанія «Дельта Проектконсалт Україна». Перші результати сертифікаційного процесу з цих двох проектів очікуються вже восени цього року.

На думку фахівців компанії «Кнауф Інсулейшн Україна», засновника Української Ради з Зеленого Будівництва, вкрай важливо, щоб на об'єктах «зеленого» будівництва застосовувалися екологічні і довговічні матеріали, вироблені з переробленої сировини з мінімальними енерговитратами. «Зелений» аудитор повинен стежити також за тим, щоб у проекті закладалися матеріали, що відповідають вимогам міжнародної сертифікації і вони ж і встановлювалися в процесі будівництва », - додала Ганна Духно, менеджер з розвитку бізнесу компанії «Кнауф Інсулейшн Україна».

Керівник німецького пілотного проекту «Енергоефективна забудова» Фріц Хонерляйн, поділився зі слухачами інформацією про енергетичне дизайні, важливості адаптації огороджувальних конструкцій будівель в залежності від кліматичних умов. У результаті правильного проектування будівлі та використання тіні для охолодження і сонця для нагрівання і освітлення будівлі, можна значно знизити витрати на обігрів і вентиляцію. Також, особливу увагу фахівець рекомендує приділяти вузлам, в яких утворюються «містки холоду» та негерметичні ділянки.
Думка редакції може відрізнятися від думки автора.
+3044391172 XX XX +3044 391 17 27
+3044391172 XX XX +3044 391 17 29
Ідентифікатор: 11067