У Києві побудували «розумний» багатоквартирний будинок

У Києві побудували «розумний» багатоквартирний будинок

Як повідомляють в Асоціації міст України, у столиці був побудований перший експериментальний «розумний дім». Він розташований за адресою вул. Героїв Сталінграда, 6/1.

Примітно, що автоматизація всіх інженерних систем будинку дозволить не тільки контролювати безпеку з одного пульта, а й керувати світлом, закрити всі вікна або відрегулювати температуру.
У пілотному будинку застосована автоматизована система управління домом (АСУД) «Кодас», розроблена і виготовлена ​​київським підприємством «Елекон Лтд». Система управляє і контролює зовнішнє і внутрішнє освітлення, електропостачання, вентиляцію, водопостачання і каналізацію, загазованість, димовиведення і оповіщення про пожежу, гасіння пожежі, сигналізацію, ліфти.
Серед корисних функцій - система постачання питної води, контроль цілісності конструкції, контроль затоплення покрівлі, підвалу і витоку води в квартирах.
АСУД дозволяє вести комерційний облік енергоносіїв, що в перспективі дозволить контролювати опалення та електропостачання і скорочувати експлуатаційні витрати.

У диспетчерському пункті виводиться інформація не тільки по будинку і прилеглої території, а і по кожній квартирі окремо.

За оцінками фахівців, будинок з АСУД дорожче на 1-2% від загальних витрат, але вони повинні окупитися протягом 5-6 років, оскільки в процесі експлуатації будинок з такою системою буде економніше на 30% порівняно із звичайною багатоповерхівкою.
Подготовлено по материалам auc.org.ua.
Ідентифікатор: 11147