Посилення вимог до енергоефективності будівель
Фото: Кнауф Інсулейшн Україна

Посилення вимог до енергоефективності будівель

З 1 липня 2013 року набула чинності Зміна № 1 до ДБН В.2.6-31: 2006 «Теплова ізоляція будівель», яка була розроблена ДП «Державний науково-дослідний інститут будівельних конструкцій» (НДІБК).

Істотні зміни, внесені до ДБН «Теплова ізоляція будівель», регламентують посилення вимог до мінімально допустимого значення опору теплопередачі огороджувальних конструкцій будівель і споруд.

«Набувши чинності Зміни дозволять підвищити енергоефективність новозведених і реконструйованих будівель, - коментує Євген Колесник, науковий співробітник ДП Державний науково-дослідний інститут будівельних конструкцій (НДІБК). - Це стало можливим, так як посилилися вимоги до основного показника їх енергоефективності - питомою тепловтратам на опалення. Нові вимоги дозволять проектувати і зводити на території України будівлі з теплоізоляційними властивостями, аналогічними більшості будівель в розвинених європейських державах з подібним кліматом », - уточнює експерт.

Частина змін нормативу також полягають у тому, що було переглянуто кількість температурних зон: якщо раніше територія України ділилася на чотири зони, то зараз виділені лише дві.

До першої температурної зоні тепер належить більшість України: Вінницька, Волинська, Дніпропетровська, Донецька, Житомирська, Івано-Франківська, Київська, Кіровоградська, Луганська, Львівська, Полтавська, Рівненська, Сумська, Тернопільська, Харківська, Хмельницька, Черкаська, Чернівецька, Чернігівська області . До другої температурної зони належить АР Крим, Закарпатська, Запорізька, Миколаївська, Одеська, Херсонська області.

«У зв'язку зі змінами нормативу, що набрали чинності, стало ще більш актуальним питання застосування ефективних теплоізоляційних матеріалів в огороджувальних конструкціях», - констатує Сергій Кутузов, технічний менеджер компанії «Кнауф Інсулейшн Україна». - Щоб відповідати оновленим нормативним показникам, потрібно застосовувати більш енергоефективні матеріали (з низьким коефіцієнтом теплопровідності) з тією ж товщиною, що й потрібно було раніше. Інший варіант - збільшувати товщину менше енергоефективного утеплювача, що може певною мірою збільшити вартість конструкції. Проте, прийняті зміни до державного норматив при їх ретельному дотриманні допоможуть зробити українські будинки менш енерговитратними », - додав фахівець.
Варто відзначити, що згідно з оновленим ДБН, зовнішні стіни при зведенні нового житла або його реконструкції повинні мати такі мінімально допустимі значення опору теплопередачі:
- Для першої температурної зони України - 3,3 м2К/Вт (раніше було 2,5-2,8 м2К/Вт),
- Для другої - 2,8 м2К/Вт (раніше було 2,0-2,5 м2К/Вт).

Іншими словами, теплоізоляційний шар для фасадних конструкцій:
для першої температурної зони був 100-120 мм, то зараз його товщина орієнтовно повинна становити не менше 120-150 мм.
для другої температурної зони товщина утеплювача для фасадних конструкцій повинна становити не менше 100 мм, у той час як раніше було регламентовано застосування утеплювачів товщиною 50-80 мм.

Якщо говорити про скатні покрівлі, то мінімальні допустимі значення опору теплопередачі також змінилися з набранням чинності оновленого нормативу. Тепер ці значення становлять:
- Для першої температурної зони України - 4,95 м2К/Вт (раніше було 3,3 м2К/Вт),
- Для другої - 4,9 м2К/Вт (раніше цей показник становив 2,6 м2К/Вт).

Товщини застосовуваних теплоізоляційних матеріалів для скатних покрівель повинні орієнтовно відповідати таким показникам:
При утепленні скатної покрівлі в першій температурній зоні товщина утеплювача повинна становити 250-300 мм, у той час, як раніше можна було використовувати 150-200 мм.
Для другої температурної зони товщина утеплювача повинна становити 150-200 мм, а до набрання чинності змін було досить використовувати 100-120 мм.
Думка редакції може відрізнятися від думки автора.
+3044391172 XX XX +3044 391 17 27
+3044391172 XX XX +3044 391 17 29
Ідентифікатор: 11207