Турбо Колектор

Турбо Колектор

19 вересня 2008 був представлений новий покращений зонд із спіральною нарізкою на внутрішній частині труби, який отримав назву Турбо колектор. Запатентована технологія передачі тепла всередині зонда заснована на принципах турбулентного потоку. Турбо колектор визнаний експертами геотермальної енергетики як найяскравіша і цікава модернізація грунтового колектора за останні 30 років.

Розглянемо відмінності рухів рідини в ламінарної (гладкостенной) і в турбулентному трубі.
Всі течії рідини можна умовно розділити на ламінарний і турбулентний. Ламинарное течія - це плавне протягом, де потік переміщується шарами паралельними напрямку течії без перемішування і пульсацій (безладних змін швидкості і тиску). Перенесення теплоти від одного шару до іншого здійснюється шляхом теплопровідності, в теж час кожен шар має різну швидкість поздовжнього руху. У міру руху рідини уздовж труби спостерігається прогрів або охолодження пристінних шарів, якщо температура рідини відмінна від температури труби. На початку труби центральне ядро рідини ще має температуру, рівну температурі на вході, але далі це ядро в теплообміні не бере, а всі зміни температури зосереджується в пристінному шарі. Таким чином, у поверхні труби в її початковій частині утворюється тепловий прикордонний шар.
У турбулентному потоці режим перенесення теплоти всередині рідини здійснюється шляхом перемішування. При цьому процес перемішування протікає настільки інтенсивно, що по перетину ядра потоку температура рідини практично постійна. Інтенсивність теплообміну між стінкою і середовищем залежить виключно від товщини ламінарного прикордонного підшару, так як саме він є головним термічним опором. У турбулентному прикордонному шарі теплота передається значно інтенсивніше, ніж у ламінарному, що пояснюється меншою товщиною ламінарного підшару і інтенсивним перемішуванням частинок рідини в турбулентному потоці, яке призводить до додаткового переносу теплоти за рахунок конвекції. Профіль " осредненной " швидкості турбулентного потоку в трубі відрізняється від параболічного профілю ламінарних течій меншою кривизною у осі і більш швидким зростанням швидкості в стінок.
Використання турбулентних зондів MuoviTech в світі набуває масового характеру. Фахівці геотермальної енергетики і виробники теплових насосів пропонують встановлювати саме такі колектори, тому як вигода для кінцевого споживача, так і для монтажної організації очевидна.
Володимир Бурнягін представник компанії MuoviTech в Україні.
Думка редакції може відрізнятися від думки автора.
+380 57 754 XX XX +380 57 754 5949
+380 57 754 XX XX +380 67 571 6271
Ідентифікатор: 11631