Рада ЄС ввела пільгові мита на товари українських виробників

Рада ЄС ввела пільгові мита на товари українських виробників

Європейський Союз скоротив або скасував мита на товари вироблені в Україні. Відповідне розпорядження опубліковане в офіційному журналі Європейського Союзу 22 квітня 2014 і набуло чинності 23 квітня.

У зв'язку з проблемами, які стоять перед нашою країною, і з метою підтримки нашої економіки в ЄС прийняли рішення не чекати набрання чинності положень Угоди про асоціацію щодо зони вільної торгівлі (DCFTA) і в односторонньому порядку скоротити або скасувати мита. Розпорядження діє на тимчасовій основі до підписання Розділу IV (питання пов'язані з торгівлею) або до 1 листопада 2014 року.

Нульову базову ставку отримала українська сировина: пісок, глина, сланець, мармур, граніт, щебінь і будівельний гіпс, а також деревина, лісоматеріали і пиломатеріали.
З нулем експортується плоский прокат з заліза або нелегованої сталі, прутки, куточки і т. д. Зняті мита на ескалатори, конвеєри, підйомники, ліфти, бульдозери, навантажувачі та ін.

Наведемо діючі базові ставки на деяку продукцію.
Вапно і цемент будуть експортуватися в країни ЄС з базовою ставкою 1,7 %. Це відноситься і до виробів зі сланцю, граніту і мармуру.

Сантехнічні вироби та оздоблювальні матеріали з пластику (етилен, поліпропілен, ПВХ та ін.) мають базову ставку 6,5 %. Йдеться про труби, плити і листи, а також сантехнічний пластик: ванни, біде, умивальники і т. д. Така ж ставка для «віконного» пластика: вікна, двері їх аксесуари, жалюзі і ролети.

ДСП, МДФ, фанера експортуватимуться зі ставкою 7 %, а бамбукова фанера та столярна плита — 10 %.
Дерев'яні вікна — 3 %, дерев'яні двері з тропічних порід дерева — 3 %, з інших — 0.
Керамічна цегла — 2 %.
Флоат-скло — 2 %, багатошарове, безпечне і ламіноване скло — 3 %.
Насоси — 1,7 %.
Компресори для холодильного обладнання — 2,2 %.
Стельові, дахові віконні вентилятори з потужністю не більше 125 Вт — 3,2 %, інші — 2,3 %.
Спліт-системи — 2,7 %.

Розпорядження обов'язкове для всіх країн ЄС.
Комісія може призупинити пільгові домовленості, якщо зафіксують недотримання умов.
Ідентифікатор: 11968