Для приватних інвесторів складуть рейтинг надійності споруджуваних будинків
Фото: BAU.ua

Для приватних інвесторів складуть рейтинг надійності споруджуваних будинків

На будівельному ринку України з'явиться рейтинг надійності житлових комплексів. Рейтингове агентство IBI-Rating та Конфедерація будівельників України (КБУ), за підтримки Асоціації допомоги постраждалим інвесторам ініціювали запуск «рейтингу надійності». Оцінювати забудовників і об'єкти будівництва будуть на підставі даних будівельного ринку, таких як: матеріалах забудовника, даних КБУ та Асоціації. Цікаво, що Асоціація вже склала «чорний» і «сірий» списки недобросовісних забудовників для інформування учасників ринку. Ці дані також будуть задіяти при складанні рейтингу.

Основою для аналізу новобуду стануть три блоки:
- Забудовник і генеральний підрядник;
- Об'єкт будівництва;
- Фінансові показники компанії (без них рейтинг або не присудять, або анулюють).

Кожен об'єкт отримає сумарну оцінку і один з трьох рівнів надійності.
Бали прямо пропорційно залежать від досвіду забудовника, виробничо-технічної бази, наявності фінансування, стану будівництва на момент аналізу та дотримання графіка робіт.

Рейтинг — неразова ініціатива, він буде оновлюватися кожні півроку. І він спрямований в першу чергу на приватних інвесторів.

Щоб зробити його складання максимально прозорим і не упередженим, представник КБУ у складі рейтингового комітету проконтролює виставлення балів. Якщо Асоціація виявить дані про недобросовісну поведінку забудовника або проблемах на будівництві — може в будь-який момент почати перегляд рейтингу або накласти вето на його привласнення або оновлення.
Подготовлено по материалам ibi.com.ua и kbu.org.ua.
Ідентифікатор: 11986