Енергоеффектвность будинків - пріоритетне завдання для уряду і населення
Фото: BAU.ua

Енергоеффектвность будинків - пріоритетне завдання для уряду і населення

Мінрегіон розробив нову редакцію Закону «Про енергетичну ефективність будинків», який покликаний збільшити кількість житла з нульовим споживанням енергії.

Крім паспортизації нових будинків і при капітальної реконструкції, введена обов'язкова сертифікація будівель з площею більше 500 м2. Мова йде про всі комунальні і державні будівлі, а також про інші форми власності при їх відчуженні або передачі в оренду. До сертифіката йде додаток з переліком рекомендованих заходів підвищення енергоефективності.
Для інформування населення передбачено на фасаді будівлі розміщувати виписку з сертифікату.

Паралельно ведеться робота з підготовки законів, які допоможуть жителям багатоквартирних будинків приймати рішення щодо термомодернізації будівель. Так, ряд міністерств працюють над спрощенням доступу до дешевих кредитів міжнародних фінансових організацій.

У міністерстві вважають, що ці заходи, а також підвищення тарифів, простимулює населення модернізувати своє житло і економно розпоряджатися енергоресурсами.

Для довідки.
З першого липня тарифи на опалення і гарячу воду в середньому зростуть на 40% (Постанова № 81 від 25.03.2014). За розрахунками фахівців Мінрегіону, оплата житлово-комунальних послуг для середньостатистичної сім'ї, яка проживає в однокімнатній квартирі, складе 367 грн. (зростання приблизно на 22,7%), у двокімнатній квартирі - 721 грн., трикімнатної - 945 грн.
Ідентифікатор: 12072