Тепер на дачі можна буде прописатись
Фото: Андрій Лесьо, BAU.ua

Тепер на дачі можна буде прописатись

2 вересня депутати ВРУ ухвалили Закон №2336а "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо переведення садових і дачних будинків у житлові будинки та реєстрації у них місця проживання".

Новий Закон встановлює право громадян переводити дачні і садові будинки у житлові будинки при умові, якщо ці будинки відповідають державним будівельним нормам. Порядок переведення визначає Кабмін, а рішення про переведення будуть приймати відповідні органи місцевого самоврядування, йдеться у повідомлені Інформаційного управління Апарату Верховної Ради України.
Законом також внесені зміни до ряду нормативних документів: Житлового кодексу (щодо порядку переведення садових та дачних будинків в житлові), Земельного кодексу (визначення видів будівель, які дозволено будувати на садових ділянках, та складу рекреаційних земель), Цивільного кодексу та Закону "Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання в Україні" (уточнено поняття "місце проживання фізичної особи": відтепер ним є житло, в якому вона проживає постійно або тимчасово).
У Прикінцевих положеннях зазначено, що у період до проведення реформи з питань адміністративно-територіального устрою дачні та садові ділянки у приміських зонах будуть обліковуватись за тими населеними пунктами, з якими вони зв'язані в адміністративно або територіально. А жителі, які постійно проживають за межами адміністративно-територіальних одиниць та житло яких віднесено до відповідного неселеного пункту, визначаються як “жителі, об’єднані постійним проживанням у межах села, селища, міста, що є самостійними адміністративно-територіальними одиницями".
Нагадаємо, що раніше Кабмін демонополізував ринок оцінювання нерухомості в Україні.
Ідентифікатор: 12276