Новий Генплан Києва: ні — незаконному будівництву, так — паркам и скверам
Фото: Галина Коноваленко

Новий Генплан Києва: ні — незаконному будівництву, так — паркам и скверам

Головний архітектор столиці Сергій Целовальник прокоментував новий Генплан Києва. За його словами, відтепер будівництво висотних будівель жорстко унормоване і місту повернуто 1217 га резервних земель для облаштування зелених зон та інноваційних індустріальних парків, — йдеться у повідомленні прес-служби Кабінету міністрів України.

Сергій Целовальник зазначив, що будівництво висотних будівель забороняється у буферних зонах, на територіях заповідників та охоронних зонах пам’яток. Крім того, при затвердженні генплану було враховано побажання громадськості і заблоковане будівництво декількох багатоповерхових житлових будинків у центральній частині столиці, дозвіл на будівництво яких було видано незаконно (Кловський узвіз, пров. Виноградний, пр-т Героїв Сталінграда та інші). На цих ділянках передбачено створення скверів та зон відпочинку.
Києву буде повернуто 1217 га резервних земель, які відводяться під зелені зони загального користування. На ще 316 га будуть створені інноваційні індустріальні парки. Головний архітектор столиці зазаначив, що буде сформовано єдину безперервну систему зелених насаджень, включаючи облаштування 44 нових парків, 433 скверів, 417 буферних парків на основі лісопарків, прилеглих до житлових мікрорайонів, бульварів і внутрішньоквартального озеленення. У цілому територія зелених зон загального користування збільшиться на 2285 га.
Будуть також проведені заходи з оптимізації схем громадського транспорту з акцентом на організації відокремлених смуг і мережі велосипедних доріжок.
Новий Генплан передбачає збільшення обсягів будівництва соціального житла — до 300 тис. м² щороку. До того ж, розроблено механізм забезпечення доступним житлом молодих сімей, сімей військовослужбовців та інших груп населення, які мають право на отримання чи пільгове придбання житла.
Головний архітектор Києва також зазначив, що генпланом передбачена реконструкція кварталів панельних п’ятиповерхових будинків і проведення комплексних робіт з утеплення фасадів, ремонту покрівель і під’їздів, заміну ліфтів та інженерних комунікацій, зокрема, мереж водо- та теплопостачання.

Нагадаємо, що відтепер реєстрацію будівельних декларацій будуть проводити Центри надання адміністративних послуг
Ідентифікатор: 12313