Універсальний Дизайн має стати нормою в Україні
Фото: morguefile.com

Універсальний Дизайн має стати нормою в Україні

23 вересня о Мінрегіоні відбувся "круглий стіл" "Універсальний дизайн і доступність для об'єктів житлової та комерційної нерухомості", на якому обговорювалися питання актуальності та економічної доцільності впровадження Універсального Дизайну в будівельній сфері України, повідомляє прес-служба відомства.

В українському законодавстві прописані норми, згідно з якими будівлі повинні бути доступними і безпечними для людей похилого віку, мам з колясками, дітей та інвалідів.
Згідно ж реальною статистикою, тільки 4% будівель в Україні вважаються доступними. Заступник начальника Управління містобудування, архітектури та планування територій Мінрегіону Вадим Євстаф'єв пояснює таку ситуацію низьким рівнем правової культури в країні, підкреслюючи, що будівельні норми по доступності будівлі не виконуються на багатьох об'єктах.
У той же час, учасники заходу, аналізуючи світовий досвід впровадження Універсального Дизайну, підкреслили економічну вигоду його застосування. Справа в тому, що доступні та зручні для всіх категорій населення будинки користуються великим попитом серед найбільш масового покупця — представників середнього класу. Як правило, це сім'ї з дітьми та люди старшого віку.
За словами фахівців, українці зараз почали ретельніше вибирати свобі житло, віддаючи перевагу комфорту.
У результаті обговорення учасники констатували необхідність перегляду та вдосконалення будівельної нормативної бази, а також застосування принципів Універсального Дизайну ще на етапі проектування об'єкта.
В обговоренні взяли участь експерти організації “Сприяння інтеграційній політиці та послугам для людей з інвалідністю в Україні”, представники Національної Асамблеї інвалідів України, забудовники, архітектори, проектувальники та інші спеціалісти.

Нагадаємо, що, згідно з новим Генпланом, у Києві з'явиться багато нових парків, а міський транспорт стане більш доступним і зручним.

Довідка:
Круглий стіл пройшов в рамках програми "Сприяння інтеграційній політиці та послугам для людей з інвалідністю в Україні", мета якої — впровадження стандартів доступності та універсального дизайну для таких груп населення, як інваліди, люди з вадами зору та слуху, літні люди, вагітні жінки, люди з дитячими колясками та інші), що дозволить залучати ці категорії населення до активного громадського життя.
Ідентифікатор: 12336