Декларацію про введення об'єктів в експлуатацію буде суттєво спрощено
Фото: Галина Коноваленко

Декларацію про введення об'єктів в експлуатацію буде суттєво спрощено

ДАБІ України пропонує суттєво скоротити обсяг декларації про введення в експлуатацію об’єктів, будівництво яких розпочато шляхом подання повідомлення. У декларації залишать 7 із 15 наявних пунктів, повідомляє прес-служба відомства.

Рішення про скорочення обсягу декларації було прийнято Урядовим комітетом з питань регіонального розвитку. Відповідні зміни будуть внесені до постанови №461 КМУ «Питання прийняття в експлуатацію закінчених будівництвом об'єктів».
Голова ДАБІ України Максим Мартинюк прокоментував, що рішення про скорочення обсягу декларації є виправданим, оскільки дозволить значно спростити процесс внесення даних. Нинішня форма документа передбачає внесення великої кількості технічної інформації, в якій люди часто роблять помилки, після чого декларація повертається на доопрацювання.
Загальний об’єм документу зменшиться від п’яти до двох сторінок, не потрібно буде подавати детальні характеристики будівлі, а також інформацію про відповідальну особу з технагляду, генерального проектувальника та генпідрядника.
Ще одне нововведення: будівлі та споруди, які за будівельним паспортом входять до єдиної групи, можна буде вводити в експлуатацію окремо.
Після ухваленя постанови Урядом, громадянам, які починали будівництво через подання повідомлення, у декларації необхідно буде вказувати: інформацію про об’єкт і про замовника; дані про початок робіт; реквізити посвідчення на право власності/користування земельною ділянкою; поштову та будівельну адресу; інформацію про технічну інвентаризацію об’єкта; характеристику усіх наявних на об’єкті будівель.

Скорочення декларації дозволить оптимізувати формальні процеси у будівництві і є практичним кроком у анонсованому державою курсі на спрощення основних процедур у будівництві.
Ідентифікатор: 12346