Попит на енергоефективність новобудов зросте протягом двох років
Фото: Галина Коноваленко

Попит на енергоефективність новобудов зросте протягом двох років

Актуальність застосування енергоефективних технологій у будівництві нових житлових будівель буде продиктована жорстокістю конкуренції між забудовниками. На даний момент ключовим критерієм вибору первинного житла економ-класу для покупця залишається ціна. До таких висновків дійшли учасники прес-конференції “Енергоефективність в житлової нерухомості”, організованої Ukrainian Real Estate Club (URE Club) і консалтингової компанії City Development Solutions (CDS).

За словами Ярослави Чапко, директора CDS, зараз забудовники житла економ-класу не зацікавлені у використанні енергоефективних технологій. В основному вони керуються принципом максимального здешевлення будівництва, тому що покупця такого житла цікавить низька ціна на квартири, а не якість застосовуваних матеріалів. За словами фахівця, понад 50% покупців первинного житла самостійно міняють вікна протягом перших п'яти років проживання в новій квартирі.
У той же час, Ярослава Чапко зазначила, що зростання інтересу до енергоефективності новобудов варто очікувати протягом наступних двох років. Сприяти цьому процесу буде головним чином жорсткість конкуренції між забудовниками, а також зростання цін на енергоносії та низька енергоефективність вторинного житла.
Що стосується утеплення старого житлового фонду, то, на думку учасників зустрічі, це питання мешканці повинні вирішувати в індивідуальному порядку.
Учасники прес-конференції також обговорили можливі варіанти підвищення енергоефективності будівель на етапі проектування. Зокрема, Андрій Ковальчук, головний архітектор Інституту “ГорГражданПроект”, зазначив, що в питанні збереження тепла будівлі грають роль такі фактори, як його розташування і розміри, а також відповідні планувальні рішення квартир.

Нагадаємо, що раніше директор Департаменту систем життєзабезпечення та житлової політики Мінрегіону України Сергій Кушнір повідомив про необхідність ремонту і утеплення 75% багатоповерхівок в Україні.
Ідентифікатор: 12390