Уряд планує заборонити будівництво на територіях об'єктів національної і всесвітньої спадщини
Фото: uk.wikipedia.org

Уряд планує заборонити будівництво на територіях об'єктів національної і всесвітньої спадщини

Кабмін затвердив проект Закону України “Про введення мораторію на будівництво об’єктів в охоронних (буферних) зонах і на прилеглих територіях об’єктів всесвітньої спадщини, історично сформованих частинах населених пунктів, внесених до Списку історичних населених місць України”, передає прес-служба КМУ.

Проблема незаконного будівництва на территоріях, приналежних до всеукраїнської та світової спадщини, існує в Україні уже давно. На думку Міністра культури Євгена Нищука, мораторій є виправданим кроком, адже він дозволить зберегти місця історичного значення у первинному вигляді. За словами чиновника, більшість таких територій знаходиться у Київській, Львівській, Закарпатській, Івано-франківській та Чернівецькій областях та у місті Києві. До того ж, прийняття такого законопроекту є необхідним для подальшої інтеграції у Європейський Союз та для виконання зобов’язань України перед ЮНЕСКО.
Новий законопроект створює умови для збереження об’єктів всесвітньої культурної спадщини, сприяє прискоренню визначення меж та режимів використання зазначених у документі територій. Згідно із законопроектом, ці території будут зафіксовані у містобудівній та землевпорядній документації, що у подальшому дозволить запобігти здійсненню на ній незаконної забудови.

Нагадаємо, що декларацію про введення об'єктів в експлуатацію буде суттєво спрощено.
Ідентифікатор: 12403