Новий ДБН дасть можливість знизити витрати на металлокаркас на 15%
Фото: morguefile.com

Новий ДБН дасть можливість знизити витрати на металлокаркас на 15%

З метою удосконалення української нормативної бази в сегменті проектування сталевих конструкцій з 1 січня 2015 року в Україні набуває чинності новий ДБН В.2.6-198:2014 “Сталеві конструкції. Норми проектування”, розроблений Українським інститутом сталевих конструкцій імені В.Н. Шимановського спільно з фахівцями Українського Центру Сталевого Будівництва, передає прес-служба Центру.

В ДБН В.2.6-198: 2014 прописана можливість застосування високоміцної сталі марок S460M/ML по ДСТУ EN 10025-4:2007 (клас міцності С440). Сталь зазначених марок володіє низьким вуглецевим еквівалентом (СЕV) та поліпшеними показниками зварюваності. На думку фахівців УЦСС, застосування такої сталі у будівництві дозволить замовнику економити на металлокаркасе до 15%.
При розробці нових норм були враховані рекомендації профільних фахівців. В результаті з 2015 року в сфері проектування сталевих конструкцій будуть впроваджені кращі світові інженерні напрацювання, застосування яких дозволить істотно підвищити ефективність сталевого будівництва.
Володимир Адріанов, Керівник комітету з нормативно-технічної діяльності УЦСС підкреслив, що національна будівельна документація буде активно застосовуватися і наближатися до євростандартів паралельно з впровадженням Єврокодів (які вступили з силу з липня поточного року).
Варто звернути увагу, що з набуттям чинності нових норм з 1 січня 2015 року буде скасовано такі документи, як ДСТУ Б В.2.6-194:2013 “Сталеві конструкції. Опори повітряних ліній електропередачі, відкриті розподільні пристрої, лінії контактних мереж транспорту, антенні споруди зв'язку, річкові гідротехнічні споруди, балки з гнучкою або перфорованої стінкою. Додаткові вимоги до проектування” та ДБН В.2.6-163:2010 “Сталеві конструкції. Норми проектування, виготовлення і монтажу” (розділ 1).

Нагадаємо, що нещодавно УЦСС видав першу публікацію з проектування сталевих конструкцій відповідно до Єврокодів 3.
Ідентифікатор: 12425