Saint-Gobain: придбання Sika проходить зі складнощами

Saint-Gobain: придбання Sika проходить зі складнощами

Група Saint-Gobain оголосила про намір придбати всі акції Schenker-Winkler Holding, яка є головний акціонером концерну Sika AG. Концерн займає істотну частку ринку будівельної хімії, а також клею і герметиків для промислового застосування.

Угода перебуває на розгляді антимонопольного комітету. Після схвалення, орієнтовно в другій половині 2015 року, і її завершення, Saint-Gobain отримає контрольний пакет акцій — 52,4%, а також 16,1% від статутного капіталу.

За оцінками компанії, в результаті співпраці в 2017 році прибуток складе 100 млн євро і збільшиться до 180 млн євро до 2019 року.

Однак, ця подія не знайшло схвалення в раді директорів і групи управління Sika. Вони повідомили, що були проінформовані про придбання тільки в п'ятницю ввечері, 5 грудня 2014 року, і не брали участі в переговорах за угодою, і не консультували з цього питання. У понеділок, 8 грудня, голова правління і головний виконавчий директор провели прес-конференцію з цього питання.
Серед притаманних конфліктів інтересів представники Sika назвали ризик неправомірного впливу з боку Saint-Gobain, потенційні конфлікти в конкуруючих областях, наприклад, плиткові клею або технічні розчини, втрата незалежності в управлінні бухгалтерським обліком. Також, доходи будуть об'єднані з подальшим незбалансованим розподілом.
За їх оцінками, нова структура не дозволить діяти в інтересах усіх зацікавлених сторін.

Якщо або коли угода буде закрита незгодні члени правління і вся група управління планують піти у відставку.

Концерн представлений в 84 країнах. Його оборот досяг 4,3 млрд євро в 2013 році. В Україні продукцію торгової марки Sika реалізує «Сіка Україна». Днями компанія на вітчизняному ринку розпочала співпрацю з мережею будівельних магазинів «Епіцентр», де представила клеї, герметики, гідроізоляційні матеріали, очищувачі та добавки в бетон.
Ідентифікатор: 12547